Pulicaria odora (Kokulu çayırotu)

Tanımı

20 ila 50 cm büyüyebilir. Sadece çiçek kurulunun üzerinde dallıdır. Taban yaprakları ters mızraksı, 10 ila 15 cm uzunluğunda ve 2 ila 4 cm genişliğinde, tepede sivri, tabanda daralıcı, kenarları dişli, iki yüzeyi de kıllı ancak alt yüzey daha yoğundur. Gövde yaprakları şeritsi ters mızraksı, 1,5 ila 9 cm uzunluğunda ve 0,5 ila 2 cm genişliğinde, sapsız, tabanda yüreksi kulaksı, tepede sivridir. Çiçek başları 3 ila 5 arası yalancı şemsiye halindedir. İnvolukrum 1,5 ila 2 cm genişliğindedir. Filariler 4 ila 5 arası sıralı, şeritsi, sipsivri, 4,5 ila 10 mm uzunluğunda ve 0,5 mm genişliğinde ve yoğun beyazımsı tüylüdür. Dilsi çiçekler çok sayıda, 2 sıralıdır. Disk çiçekleri 6,5 mm uzunluğundadır. Kapçık 1,5 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Çalılık ve orman açıklıklarında görülür. Karamürsel, Kandıra ve Körfez ilçelerinde gözlemlenmiştir. Mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 500 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Etimoloji

Cins adı Latince pireli anlamına gelir. Cinsin pire kovucu olarak kullanılmasına atıftır. Tür adı Latince kokulu anlamına gelir. Türün belirgin kokusuna işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Aster odorus”tur.

Türkçe adları

Dilimizde kokulu çayırotu adı ile bilinmektedir.

Gıda

Yapraklar pişirilerek tüketilebilir.

Fotoğrafları
© Doğan, Hüseyin (2022). Kocaeli Bitkileri.

Görüşünüzü Yazın