Özet
Pulicaria dysenterica (Yara otu) genelde nemli bölgelerde görülen ve yaz ortasından güz başına kadar çiçek açan bir bitkidir.
Hiyerarşi
Tanımı
Pulicaria dysenterica (Yara otu) genellikle 30 ila 75 cm büyüyebilen bir bitkidir. Gövde genelde en azından üst bölümde dalı, yünlü, seyrek biçimde salgılı tüylü ve altlara doğru yoğun olarak tüylüdür. Kökler yoluyla yayılır ve yoğun kümeler oluşturur. Yapraklar dikdörtgensi mızraksı, almaşlı dizilişli ve gövdeye kaynaşıktır. Bitki başına 3 ila 15 (nadiren 20) kömeç bulunur ve bunlar gevşek bir salkım halindedir. İnvolukrum yarı küresel ve 1 ya da 1,5 cm çapındadır. Filariler 5 ya da 6 sıra halinde çok sayıda, şeritsi ve uçları sipsivridir. Dilsi çiçekçikler 20 ila 30 adet ve dişi olup involukrumun iki katı uzunluktadır. Tüpsü çiçekçikler 40 ila 100 adet olup tüpsüdür. Kapçık dikdörtgensidir. Tohumlar eylül ve ekim aylarında olgunlaşır. Çoğu toprak türünde başarı ile yetiştirilir. Güneşli bölgelere ihtiyaç duyar. Rizomlu ve agresif bir istilacıdır.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Avrupa’dan Batı Asya’ya kadar olan bölgede yayılış gösterir ancak günümüzde Amerika kıtasına da dağılmıştır. [Harita, Alt türler, Sinonimler, Herbaryum] Genellikle sulak alanların civarında görülen bitki umumiyetle temmuz ve eylül ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda il genelinde gözlemlemek mümkündür.
Türkçe adı
Dilimizde yaraotu adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Latince pireli anlamına gelir ve bu bağlamda cinsin pire kovucu olarak kullanılmasına atıftır. Tür adı Latince dizanteri anlamına gelir ve türün geleneksel olarak dizanteri tedavisinde kullanılmasına işaret eder.
Tıp
Büzücüdür. Önceleri dizanteri ve çeşitli göz hastalıkları tedavisinde kullanılmıştır. Ayrıca merhem haline getirilerek yaralara uygulanır.
Bilgi
Geleneksel olarak böcekleri uzaklaştırmak için tütsü olarak kullanılmıştır. Yapraklar ezildiğinde sabun kokusu yayar.
Bir yanıt yazın