Tanımı
30 ila 75 cm büyüyebilir. Gövde genelde en azından üst bölümde dalıdır. Kökler yoluyla yayılır ve yoğun kümeler oluşturur. Yapraklar dikdörtgensi mızraksı, almaşlı dizilişli ve gövdeye kaynaşıktır. 40 ila 100 arası çiçek diski 20 ila 30 arası dar dilsi çiçek tarafından çevrilmiştir. Çiçek başları birkaç adet ya da çok sayıda olabilir. Kapçık dikdörtgensidir. Tohumlar eylül ve ekim aylarında olgunlaşır. Çiçekler erseliktir. Çoğu toprak türünde başarı ile yetiştirilir. Güneşli bölgelere ihtiyaç duyar. Gövde dallı, yünlü, seyrek biçimde salgılı tüylü ve altlara doğru yoğun olarak tüylüdür. Rizomlu ve agresif bir istilacıdır.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Avrupa’dan batı Asya’ya kadar olan bölgede yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Genellikle sulak alanların civarında görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Temmuz ve eylül ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesin
Türkçe adı
Dilimizde yaraotu adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Latince pireli anlamına gelir. Cinsin pire kovucu olarak kullanılmasına atıftır. Tür adı Latince dizanteri anlamına gelir. Dizanteri tedavisinde kullanılmasına işaret eder.
Tıp
Büzücüdür. Önceleri dizanteri ve çeşitli göz hastalıkları tedavisinde kullanılmıştır. Merhem haline getirilerek yaralara uygulanır.
Bilgi
Geleneksel olarak böcekleri uzaklaştırmak için tütsü olarak kullanılmıştır. Yapraklar ezildiğinde sabun kokusu yayar.
Fotoğrafları











Görüşünüzü Yazın