Özet
Puccinellia convoluta (Çanak tuzçimi) genelde tuzcul alanların civarında görülen ve yaz başından güz başına kadar çiçek açan bir bitkidir.
Hiyerarşi
Tanımı
Puccinellia convoluta (Çanak tuzçimi) yığınsı, dik ve genellikle 20 ila 45 cm büyüyebilen çok yıllık bir bitkidir. Yaprak kılıfı uzunluğunun büyük bölümünde açık, dil kirpiksiz zarsı, 2 ila 4 mm uzunluğunda, yaprak ayası kıvrık, 3 ila 14 cm uzunluğunda ve ucu sipsivridir. Çiçek durumu bileşik salkım halinde, salkım açık ya da kasılmış, eliptik, 8 ila 15 cm uzunluğunda ve 1 ila 10 cm genişliğindedir. Başakçıklar tek, verimli başakçıklar saplı, 4 ila 7 adet verimli çiçekçikli, dikdörtgensi, yanal olarak sıkıştırılmış, 5 ila 7 mm uzunluğunda ve verimli çiçekçiklerin altında eklemlerinden ayrılmaktadır. Dışkavuzlar neredeyse eşit uzunlukta, kalıcı ve başakçıktan daha kısadır. Alt dışkavuz mızraksı, zarsı, omurgasız ve 1 damarlıdır. Üst dışkavuz zarsı, omurgasız ve 3 damarlıdır. Verimli içkavuz dikdörtgensi ya da ters yumurtamsı, 3 mm uzunluğunda, zarsı, omurgasız ve 5 damarlıdır. Paleya 2 damarlı, başçıklar 3 adet, yumurtalık çıplak ve daneler yapışık perikarplidir. Özellikle Puccinellia festuciformis ile hayli yakındır.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Kuzey Afrika ve Bulgaristan ile Türkmenistan arasında kalan bölgede yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Tuzlu çayırlar, tuzlu bataklıklar ile göl kenarları ve kumlu alanlarda görülen bitki umumiyetle haziran ve eylül ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda Gebze ilçesinde gözlemlemek mümkündür.
Türkçe adları
Dilimizde çanak tuzçimi adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins, 1808 – 1850 tarihleri arasında yaşamış İtalyan bitkibilimici Benedetto Luigi Puccinelli‘ye adanmıştır. Tür adı Latince dürülmüş anlamına gelir. Açık bir şekilde türün kuru yapraklarının dürülmüş yapısına dikkat çekmektedir.
Bir yanıt yazın