Pterocephalus plumosus (Gök cücükotu)

derleyen:

Tanımı

Halihazırda bazı kaynaklarda Pterocephalus papposus olarak geçer. 50 cm büyüyebilir. Gövde dik ve kısa salgılı ile uzun salgısız tüylüdür. Alt yapraklar dikdörtgensi, kenarları dişli ya da büyük yumurtamsı mızraksı dişli, terminal loblu ayrıca küçük şeritsi mızraksı yanal lobludur. Üst yapraklar az teleksidir. İnvolusel brahteler 10 ila 16 mm uzunluğunda, mızraksı, aşağı yukarı çiçeklerle aynı uzunlukta, bazen de daha uzundur. Çiçek başları ışınsaldır. Taç leylak renklidir. Dıştaki çiçekler geniş ve sivri taç yapraklıdır. İnvolukrum 4 ila 6 mm uzunluğunda ve tepede dişlidir. Taç yoktur. Çanak 9 ila 11 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Balkanlar, Kafkasya ve Ortadoğu’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Kayalık yamaçlar, yol kenarı ve tahrip edilmiş arazilerde görülür. Körfez, İzmit ve Gebze ilçelerinde gözlemlenmiştir. Mayıs ve ağustos ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adı

Dilimizde gök cücükotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca kanatlı kafa anlamına gelir. Cinsin meyve duruma işaret eder. Tür adı Latince kuştüylü anlamına gelir. Türün meyve yapısına işaret eder.

Fotoğrafları