Site icon Kocaeli Bitkileri

Festuca incurva (Eğri kuyrukotu)

Festuca incurva

Festuca incurva: 20/05/2021; Denizli Göleti; 220 m.; sulak alan. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

Halihazırda bazı kaynaklarda Psilurus incurvus adı ile geçmektedir. 40 cm büyüyebilir. Gövde dik ve gevşekçe zikzaklıdır. Yaprak kılıfı pürüzsüzdür. Dil kesik ya da sivri ve 1 mm uzunluğundadır. Başak 3 ila 25 cm uzunluğunda, hayli ince ve zikzaklı, çıplak ila havlıdır. Çiçek sapı yoktur. Başakçık kılçık hariç 4 ila 7 mm uzunluğunda, ıraksak ve hayli incedir. Alt dışkavuz genellikle terminal çiçekçikte vardır, en çok 0,5 mm uzunluğunda, damarsız ya da belirsiz tek damarlı; üst dışkavuz 0,5 ila 1,3 mm uzunluğunda ve tek damarlıdır. Alt çiçekçik içkavuzu 3,5 ila 5 mm uzunluğunda, çıplak ila kısa havlıdır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzası, Kafkasya, Kırım ve batı Asya’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Çalılık, tarlalar, tahrip edilmiş araziler ve kayalık yamaçlarda görülür. Gebze ilçesinde gözlemlenmiştir. Nisan ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1200 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde eğri kuyrukotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca sap anlamına gelir. Antikçağda köle azat etme seremonisinde kullanılan çubuğun adıdır. Tür adı Latince eğri anlamına gelir. Türün gövde yapısına işaret eder. Önerilen kuyrukotu adı, türün önceden bağlı olduğu Psilurus cinsinden tercüme ile elde edilmiştir.

Fotoğrafları

Exit mobile version