Pseudosasa japonica (Ok bambusu)

derleyen:

Özet

Pseudosasa japonica (Ok bambusu) genelde sulak alanların kenarında büyük koloniler oluşturan ve yaz aylarında çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Poales

Buğday takımı

Poaceae

Buğdaygiller

Pseudosasa

Okbambusu

Tanımı

Pseudosasa japonica (Ok bambusu) genellikle 3 ila 5 metre büyüyebilen bir bambu türüdür. Rizomlar uzatılmış, saplar dik ve odunsudur. Yaprak kılıfları tüysüzdür. Yaprak ayası kısaca saplı, 25 ila 35 cm uzunluğunda ve 2,5 ila 3,5 cm genişliğindedir. Çiçek durumu bileşik salkım halinde, salkımlar açık, ters yumurtamsı, 10 ila 20 cm uzunluğunda, başakçıklar tek ve verimli başakçıklar saplıdır. Başakçıklar şeritsi, yanal olarak sıkıştırılmış, 1,5 ila 4,5 cm uzunluğunda ve 3 ila 4 mm genişliğindedir. Dışkavuzlar kalıcı ve başakçıklardan kısadır.

Alt dışkavuz mızraksı, 4 ila 9 mm uzunluğunda, kağıtsı, omurgasız, 5 damarlı ve sivri uçludur. Üst dışkavuz mızraksı, 8 ila 12 mm uzunluğunda, kağıtsı, omurgasız, 7 ila 9 damarlı ve sivri uçludur. Verimli içkavuz yumurtamsı, 8 ila 13 mm uzunluğunda, kağıtsı, omurgasız ve 17 ila 23 damarlıdır. Pulcuklar 3 adet, yumurtamsı, 3 ila 4 mm uzunluğunda, kirpikli, başçıklar 3 ya da 4 adet, tepecikler 3 adet, yumurtalık çıplak, daneler yumurtamsı ve 11 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Japonya ve Kore’de yayılış gösterir ancak süs bitkisi değeri nedeniyle dünyanın büyük bölümünde doğallaşmıştır. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Sulak alanlarda görülen bitki umumiyetle haziran ve ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 600 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ve Kartepe ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adları

Dilimizde okbambusu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca sözde Sasa anlamına gelir. Cinsin, bir başka bambu cinsi olan Sasa ile benzerliğine işaret etmektedir. Tür adı Latince Japonya anlamına gelir ve açık bir şekilde türün tip yerine dikkat çekmektedir.

Gıda

Genç sürgünler pişirilerek tüketilmektedir.

Tıp

Parazit düşürücü, sarhoşluk giderici, uyarıcı, toniktir. Çin tıbbında astım, öksürük ve safra kesesi bozuklukları için ağız yoluyla kullanılmıştır. Hindistan’da yapraklar midede spazma bağlı bozuklukları ve kanamayı durdurmak için önerilmiştir. Bunun yanında yaprakların afrodizyak etkisi olduğu bildirilmiştir.

Dikkat

Fotoğrafları


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.