Güvem
Prunus spinosa
Prunus spinosa (Kuş eriği) hakkında genel bilgiler.
Sık dallıdır. 5 metreye kadar büyüyebilir. Dallar dikenlidir. Çiçekler yapraklardan önce çıkar ve krem beyaz renklidir. Meyveler mavi renklidir. Kabuğu koyu renklidir. Yapraklar oval ve kenarları testere dişlidir. Krem beyazı beş taç yaprak görülür. Çiçekler erseliktir. Meyveler sonbaharda olgunlaşır. -29 dereceye kadar dayanıklıdır.
Cins adı Latince erik anlamına gelir. Doğrudan erik meyvesini tanımlayan bir kelimedir. Tür adı Latince dikenli anlamına gelir. Türün dallarında görülen dikenli yapılara işaret eder.
Gözlem bilgileri
Coğrafi dağılım
Doğal olarak batı Asya, kuzey Afrika ve Avrupa’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum]
Habitat
Çalılık ve orman sınırlarında görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir.
Türkçe adı
Dilimizde güvem, kuş eriği, çakal eriği, ayı eriği, dağ eriği, domuz eriği, kum eriği ve yaban eriği adları ile bilinmektedir.
Çiçek zamanı
Mart ve nisan ayları arasında çiçek açar.
Rakım
Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Kullanım bilgileri
Gıda
Meyvelerinden pekmez yapılır. Meyveleri çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir. Kurutulmuş meyvelerinden ve yapraklarından çay elde edilir.
Pratik
Çekirdeklerinden tespih yapılır. Yapraklarından yeşil bir boya elde edilir. Meyvelerden koyu gri ve yeşil boya elde edilir. Kabuğu bir alkalide kaynatılarak sarı boya elde edilir.
Tıp
Taze meyveleri güçlü bir büzücüdür. Çiçekleri ishal tedavisinde kullanılır. Aşırı tüketimi solunum yetmezliği ve ölüme neden olabilir. İshal giderici, spazm çözücü, müshil, büzücü, temizleyici, terlemeyi arttırıcı, idrar söktürücü ve ateş düşürücüdür. Çiçekler demlenerek ishal (özellikle çocuklar için), mesane ve böbrek bozuklukları, mide zayıflığı tedavisinde kullanılır. Kabuk tanen bakımından zengindir. Mürekkep yapmak için kullanılır. Olgunlaşmamış meyveler yüz maskesi yapımından kullanılır. Meyveleri kansızlık ve diyabet tedavisinde kullanılır. Kalp hastalıkları, egzama, astım, bronşit vakalarında başvurulur.








Görüşünüzü Yazın