Kara yemiş
Prunus laurocerasus
Prunus laurocerasus (Kara yemiş) hakkında genel bilgiler.
Küçük beyaz çiçekler açar. 15 metre kadar büyüyebilir. Yapraklar koyu yeşil, kısa saplı ve ovaldir. Kenarları testere dişlidir. Yapraklar ezildiğinde badem kokusu duyulur. Taç ve çanak yapraklar beş taç yapraklıdır. Meyveler siyahtır. Tohumlar eylül ayında olgunlaşır. Çiçekler erseliktir. -18 dereceye kadar dayanıklıdır. Budamaya karşı hayli toleranslıdır ve güzel bir gölgelik sağlar.
Cins adı Latince erik anlamına gelir. Doğrudan erik meyvesini tanımlayan bir kelimedir. Tür adı Latince defne kirazı anlamına gelir. Bitkinin, defnenin yapraklarının yanı sıra her dem yeşil olma karekterinin de benzemesine dikkat çekilmiştir.
Gözlem bilgileri
Coğrafi dağılım
Doğal olarak batı Asya ve Avrupa’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum]
Habitat
Ormanlık alanlarda, bahçe ve yol kenarında görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir.
Türkçe adı
Dilimizde kara yemiş, karamış, karamiş, kattak, laz kirazı, laz üzümü, taflan, gürcü kirazı, tanal ve tıçko adları ile bilinmektedir.
Çiçek zamanı
Nisan ve haziran ayları arasında çiçek açar.
Rakım
Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Kullanım bilgileri
Gıda
Taze meyveleri yenir. Yaprakları ise gıdalara koku vermekte kullanılır.
Pratik
Çürük yaprakları sarımsak veya karanfil gibi kuvvetli kokuları giderir. Yapraklarından yeşil, meyvelerinden koyu gri bir boya elde edilir.
Tıp
Taze yapraklardan elde edilen taflan suyu, spazm çözücü ve öksürük dindirici, bulantı ve karın ağrılarını giderici olarak kullanılır. Taze meyvelerinin idrar söktürücü ve taş düşürücü etkileri vardır. Bitkinin tüm parçaları hidrojen siyanürü içerir. Bu toksin çoğunlukla yapraklarda ve tohumda bulunur ve acı tadıyla kolaylıkla saptanır. Az miktarda hidrojen siyanürün solunumu uyarması ve sindirimi iyileştirdiği saptanmıştır; ayrıca kanser tedavisinde de yararlı olduğu iddia edilmektedir. Bununla birlikte aşırı miktarda tüketimi solunum yetmezliğine hatta ölümüne neden olabilir. Sakinleştiricidir. Öksürük, boğmaca, astım, dispepsi ve hazımsızlık tedavisinde değerlidirler. Yapraklar demlenerek göz enfeksiyonlarında yıkama olarak kullanılır. Yapraklarından damıtılan suyu parfümeride kullanılır. Yaprakları bronşit, meyveleri diyabet vakalarında kullanılır. Boğaz ağrısı ve yanıklarda başvurulur.







Görüşünüzü Yazın