Prunus (Erik)

Özet

Prunus (Erik) şeftali, badem, kayısı, erik, kiraz, vişne gibi çok sayıda ekonomik değeri yüksek türü barındıran bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Rosales

Gül takımı

Rosaceae

Gülgiller

Tanımı

Prunus (Erik) yaprak dökücü, dikenli ya da dikensiz çalı ve ağaçlardan oluşan bir cinstir. Gövdeler kırmızımsı, kahverengi ya da gri renklidir. Dallar zaman zaman dikenli uçludur. Koltuklardaki kış tomurcukları tek, yumurtamsı ve terminal kış tomurcuğu mevcut değildir. Sitipüller zarsı, şeritsi ya da mızraksı ve kısa süre içinde dökülücüdür. Yapraklar basit, almaşlı dizilişli, erken dönemde boyuna katlı, saplı ya da sapsız ve kenarları değişik biçimlerde dişlidir. Çiçekler tek ya da çift halde, yapraklardan önce ya da yapraklarla birlikte görülürler. Hipantiyum çansı, çanak yapraklar 5 adet, dik ila kıvrık, üçgensi, dairesel, yumurtamsı ya da dikdörtgensi ve kiremit dizilişlidir.

Taç yapraklar 5 adet, beyaz, zaman zaman mor damarlı ya da nadiren yeşilimsi, hipantiyuma içkin ve kiremit dizilişlidir. Ercikler 2 sıra halinde 20 ila 30 adet ve iplikçiklerin uzunlukları farklıdır. Karpel 1 adet, yumurtalık üst durumlu, 1 bölümlü, çıplak ya da zaman zaman ülgerli ve tohum taslağı bölüm başına 2 adettir. Boyuncuk terminal ve uzatılmıştır. Meyve erikçik formunda, çıplak, sıklıkla mumlu, küresel, yumurtamsı, dikdörtgensi, elipsoit ya da ters yumurtamsı, etli ve sulu olup kendi kendine açılmaz. Cins dünyanın büyük bölümünde yayılış göstermektedir. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Latince erik anlamına gelir. Doğrudan erik meyvesini tanımlayan bir kelimedir.

Kocaeli’ndeki türler