Site icon Kocaeli Bitkileri

Prunus avium (Kiraz)

Prunus avium

Prunus avium: 14/04/2021; Ballıkayalar; 70 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Türk Uygarlığındaki yeri

Karâsiyâ (قراصيا) ve kirâs (كراس), bitkinin Antik Yunancadaki karşılığı olan kerasia (κεράσια)’dan alınmıştır. Halîmî, karâsiyâ ve kirasın aynı bitki olduğunu belirtmiştir. Bu isim bir coğrafyanın, kiraz bitkisi ile meşhur olan Kerasus ya da günümüzdeki adı ile Giresun’un adıdır. Dioscorides, bağırsaklara faydalı olduğunu, görüşü iyileştirdiğini, taş düşürücü, öksürük giderici ve iştah açıcı olduğunu; İbnü’l-Baytâr, hazımsızlık ve mide bulantısına neden olduğunu, tohumu ile tüketildiğinde

mideye faydalı olduğunu ve ereksiyon sağladığını kaydetmiştir. Karâsiyâ Anadolu’da, baş ağrısı tedavisinde kullanılmış, hemoroid hastalarının uzak durması tavsiye edilmiş, cinsel haz arttırıcı ve susuzluk giderici olarak faydalanılmıştır. Hulviyye adlı yemeğin tarifine giren kirâsı rüyada görmek miras olarak yorumlanmış, ayrıca fal amaçlı da kullanılmıştır.

© Doğan, Hüseyin (2023). Anadolu Türk Uygarlığında Bitkiler (XIII-XV. yy.) Yayımlanmamış Doktora tezi, Kocaeli Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kocaeli, s.444.

Tarihi

Taze olarak yenirse bağırsakları rahatlatır, ancak kuru olarak yenirse kabızlığa neden olur. Seyreltilmiş şarapla alınan ağacın sakızı kronik öksürüğü tedavi eder, iştahı açar, sağlıklı bir görünüm ve görüşe keskinlik verir. Şarapla içildiğinde taştan mustarip olanlara yardım eder. DI 1-113.

İtalya’ya ilk kiraz ağacını Mithridates’i mağlup eden Lucullus, Pontus’tan getirmiştir. Sadece bir asırda okyanus kıyılarına ve hatta Britanya’ya kadar yayıldı. Apronia en kırmızı meyveli, Lutatia en siyah meyveli ve Caecilia da en yuvarlak meyveli varyetedir. Junia kirazı çok lezzetlidir, ancak denildiğine göre nakledilmeye dayanamadığı için sadece dalından yenilebilir. Ancak en kıymetlileri Campania’nın Plinia, Belçika’nın Lusitania ve Rhenus kirazlarıdır. PL 15-30.

Kiraz bağırsaklara faydalı olsa da mideyi rahatsız eder. Kuru kiraz büzücü ve idrar söktürücüdür. Bazı yazarlar, sabah erken saatlerde çiğle kaplı kirazın çekirdeği ile yenmesinin bağırsakları ayaklardaki gut hastalığını iyileştirecek kadar etkilediğini yazar. PL 23-72.

Tanımı

32 metre kadar büyüyebilir. Gövdesi 1,5 metre çapa ulaşabilir. Gövde pürüzsüz kahverengi mor renklidir, genç ağaçlarda görülen yatay gri kahverengi kovucuklar yaşlı ağaçlarda siyaha döner. Yapraklar almaşlı dizilişli, basit, oval, tepede sivri, 7 ila 14 cm uzunluğunda, 4 ila 7 cm genişliğinde, yeşil ya da kırmızı saplıdır. Yaprakların testere dişli kenar uçları küçük kırmızı beze taşır. Yapraklar dökülmeden önce turuncu, pembe ya da kırmızıya dönüşür. Yapraklar ve çiçekler aynı zamanda görülür. Bunlar beş beyaz taç yaprağa ve sarı erciklere sahiptir. Çiçekler erseliktir. Meyveler parlak kırmızı ile mor renkli olur. Her meyve tek bir tohum taşır. Tohumlar temmuz ve ağustos aylarında olgunlaşır. Kocaeli’nin Kirazlıyalı semti kirazı ile meşhurdur.

Gözlem bilgileri

Doğal olarak batı Asya, kuzey Afrika ve Asya’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Bahçe, bağ ve yol kenarında görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Mart ve mayıs ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde kiraz adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince erik anlamına gelir. Doğrudan erik meyvesini tanımlayan bir kelimedir. Tür adı Latince yabani anlamına gelir. Büyük ihtimalle türün klasik antikite dünyası için egzotik bir bitki olması ile ilintilidir. Kelime uzak, ücra, garip gibi anlamlara da gelir.

Gıda

Meyvesi taze olarak yenir. Hoşaf, reçel ve konservesi yapılır.

Tıp

Kabuğu kabızlığa iyi gelir ve ateş düşürücü olarak kullanılır. Çiçekleri göğüs yumuşatıcı, yaprakları ise müshil olarak kullanılmaktadır. Meyve sapları büzücü, idrar söktürücü ve toniktir. Gövdeden elde edilen reçine öksürük vakalarında kullanılır.

Bilgi

Arılar tarafından sevilen bir bitkidir. Meyvelerinde gri ve yeşil boya elde edilir.

Fotoğrafları

Exit mobile version