Prunella orientalis (Acı fesleğen)

derleyen:

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.

Özet

Prunella orientalis (Acı fesleğen) genelde sulak alanların civarında görülen ve bahar sonundan yaz ortasına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Lamiales

Ballıbaba takımı

Lamiaceae

Ballıbabagiller

Prunella

Acıfesleğen

Tanımı

Prunella orientalis (Acı fesleğen) genellikle 6 ila 40 cm büyüyebilen bir bitkidir. Gövde dik ya da yükselicidir. Yapraklar saplı, mızraksı, neredeyse düz ila zayıfça derin kesikli, tüysüz ya da neredeyse tüylüdür ancak kıllı değildir. Tüy örtüsü kıllıdır. Çiçek kurulu başlı ya da kısaca başaksıdır. Bırahte kırmızımsı ya da siyahımsı mor ve kenarları kirpiklidir. Çanak alt dudağı derince bölünmüş, üst dudak üç dişli mukronattır. Taç koyu menekşe ya da lavanta mavisi, 9 ila 15 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Türkiye ve Suriye’de yayılış gösterir. Türkiye’nin Akdeniz şeridine özgü olan bu tür ile teşhisimiz hatalı gözüküyor. [HaritaHerbaryum] Orman açıklıkları, dere kenarı ve nemli çayırlarda görülen bitki umumiyetle mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1400 metreye kadar olan rakımlarda il genelinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adları

Dilimizde acı fesleğen adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince farenjit anlamına gelir. Kelimenin özgün hali Brunella’dır ve brunus’un (kahverengi) küçültülmüşüdür. Dil üzerinde oluşan (farenjit) kahverengi kaplamayı tedavi etmesiyle meşhur bir cinstir. Tür adı Latince doğulu anlamına gelir. Türün Avrupa’nın doğusunda görülmesine işaret eder.

Fotoğrafları


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir