Site icon Kocaeli Bitkileri

Prunella laciniata (Bodur fesleğen)

Prunella laciniata

Prunella laciniata: 24/05/2017; Kocaeli Kent Ormanı; 354 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

10 ila 20 cm büyüyebilir. Prunella vulgaris’ten daha kısa boylu olması, yapraklarının daha dar olması, daha çok tüylü olması, üst yaprakların genellikle derince tek teleksi ya da lirsi olması; çanağın üst dudağının belirgin biçimde dişli olması; tacın daha büyük olması (12 ila 16 mm uzunluğunda), kremsi beyaz, nadiren leylak ya soluk mavimsi menekşe renkli olması; meyvenin daha büyük (2,5 mm uzunluğunda ve 1,5 mm genişliğinde) olması ile ayırt edilir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak batı Asya, kuzey Afrika ve Avrupa’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Orman açıklıkları, tarla ve çayırlarda görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde bodur fesleğen ve dar parçalı şifaotu adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince farenjit anlamına gelir. Kelimenin özgün hali Brunella’dır ve brunus’un (kahverengi) küçültülmüşüdür. Dil üzerinde oluşan (farenjit) kahverengi kaplamayı tedavi etmesiyle meşhur bir cinstir. Tür adı Latince derin kesikli anlamına gelir. Türün yaprak yapısına işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Brunella minor alba laciniata”dır.

Fotoğrafları

Exit mobile version