Özet
Prunella laciniata (Bodur fesleğen) genelde çalılık alanlarda görülen ve bahar sonundan yaz ortasına kadar çiçek açan bir bitkidir.
Hiyerarşi
Tanımı
Prunella laciniata (Bodur fesleğen) genellikle 10 ila 20 cm büyüyebilen bir bitkidir. Prunella vulgaris’ten daha kısa boylu olması, yapraklarının daha dar olması, daha çok tüylü olması, üst yaprakların genellikle derince tek teleksi ya da lirsi olması; çanağın üst dudağının belirgin biçimde dişli olması; tacın daha büyük olması (12 ila 16 mm uzunluğunda), kremsi beyaz, nadiren leylak ya soluk mavimsi menekşe renkli olması; meyvenin daha büyük (2,5 mm uzunluğunda ve 1,5 mm genişliğinde) olması ile ayırt edilir.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Avrupa ve Akdeniz havzası ile Kafkasya arasında kalan bölgede yayılış gösterir ancak günümüzde dünyanın büyük bölümüne dağılmıştır. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Orman açıklıkları, tarla ve çayırlarda görülen bitki umumiyetle mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda il genelinde gözlemlemek mümkündür.
Türkçe adları
Dilimizde bodur fesleğen ve dar parçalı şifaotu adları ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Latince farenjit anlamına gelir. Kelimenin özgün hali Brunella’dır ve brunus’un (kahverengi) küçültülmüşüdür. Dil üzerinde oluşan (farenjit) kahverengi kaplamayı tedavi etmesiyle meşhur bir cinstir. Tür adı Latince derin kesikli anlamına gelir ve açık bir şekilde türün yaprak yapısına işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Brunella minor alba laciniata”dır.
Bir yanıt yazın