Site icon Kocaeli Bitkileri

Primula vulgaris (Mart çiçeği)

Primula vulgaris

Primula vulgaris: 17/03/2019; İnönü Yaylası; 1050 m.; yayla. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

Halihazırda bazı kaynaklarda Primula acaulis olarak geçmektedir. 10 ila 30 cm büyüyebilir. Yapraklar tabanda rozet oluşturur ve bunlar habitat değerlerine bağlı olarak yaz kış kalabilir. Yapraklar 5 ila 25 cm uzunluğunda ve 2 ila 6 cm genişliğinde, genellikle oldukça buruşuk, düzensiz dişli kenarlıdır. Yaprak ayası tabana doğru gittikçe daralıcı ve düzensiz dişlidir. Gövde tek, oldukça kısa ve taban yapraklarının ortasında gizlidir. Hafif kokulu çiçekler 2 ila 4 cm çapında ve kısa ince bir sap üzerindedir. Çiçekler tipik olarak soluk sarı renklidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak batı Asya, kuzey Afrika ve Avrupa’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Alpin çayırlar, dere kenarı ve orman sınırlarında görülür. Başiskele ilçesinde gözlemlenmiştir. Mart ve haziran ayları arasında çiçek açar. 600 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adı

Dilimizde mart çiçeği adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca öncü anlamına gelir. Yılın ilk çiçek açan bitkilerinden olmasına atıftır. Bitkiler Priapus ve Flora’nın kızı Paralisos’un adını taşımaktadır. Nişanlısı Melicerta’nın ölümü üzerine kederinden ölen Paralisos, anne ve babası tarafından çuha çiçeğine dönüştürülmüştür. Tür adı Latince yaygın anlamına gelir. Türün cins özelinde geniş yayılış alanına işaret eder.

Gıda

Genç yapraklar ve çiçekler çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir. Yapraklar çorbalara ve salatalara eklenir. Yapraklarından çay elde edilir.

Tıp

Özellikle spazm, kramp, felç ve romatizma ağrılarını içeren rahatsızlıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Saponin içerir. Kökler ve çiçekli bitki yatıştırıcı, spazm çözücü, büzücü, kusturucu, yatıştırıcı ve parazit düşürücüdür. Bitkiden elde edilen merhem, cilt yaralarını tedavi etmek için kullanılır. Kökler demlenerek baş ağrısı giderici olarak kullanılır.

Fotoğrafları

Exit mobile version