Primula (Çuhaçiçeği)

Özet

Primula (Çuhaçiçeği) genellikle nemli çayırlarda ve orman sınırlarında yetişen ve çok sayıda türü süs bitkisi olarak yetiştirilen bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Ericales

Funda takımı

Primulaceae

Çuhaçiçeğigiller

Tanımı

Primula (Çuhaçiçeği) rizomlu ve lifli köklü çok yıllık otlardan oluşan bir cinstir. Tüysüz ya da havlı, salgılı ya da salgısızdırlar. Sıkapa yükselici ve basittir. Yapraklar basittir ve tabanda rozet halindedir. Yaprak ayası şeritsi, genişçe mızraksı, ters mızraksı, dikdörtgensi ters yumurtamsı, baklavamsı ya da eliptik ila kamamsı ya da kaşıksı, tabanı daralıcı ya da yuvarlak, kenarı düz, dişli ve ucu dişli, sivri, küt ya da yuvarlaktır. Çiçek durumu 2 ila 25 adet çiçekli, şemsiye, halka ya da tek haldedir. Çiçek sapı dik, yayılıcı, kemerli, sarkık ya da kıvrıktır.

Çanak ters konik, çan biçimli ya da silindiriktir. Çanak yapraklar beş adet ve yeşil renklidir. Taç tüpü silindirik, taç ayası yayılıcı ya da çan biçimli, lobları düz ya da iki parçalıdır. Taç yapraklar lavanta, pembe, sarı, beyaz, menekşe ya da kırmızı renklidir. Kapsül küresel, silindirik ya da elipsoittir. Tohum kapsül başına 10 ila 100 adet, kahverengi, yumurtamsı ya da dikdörtgensi, dört köşeli ve ağsıdır. Cins yoğunluklu olarak Himalayalar olmak üzere kuzey yarımküreye özgüdür. Yaygın olarak bilinen çok sayıda süs bitkisini barındırır. Bunlardan bazıları Kocaeli’de peyzaj ve mezarlara dikilir. Bitki çocukluğu simgeler. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca öncü anlamına gelir. Yılın ilk çiçek açan bitkilerinden olmasına atıftır. Bitkiler Priapus ve Flora’nın kızı Paralisos’un adını taşımaktadır. Nişanlısı Melicerta’nın ölümü üzerine kederinden ölen Paralisos, anne ve babası tarafından çuha çiçeğine dönüştürülmüştür.

Kocaeli’ndeki türler