Site icon Kocaeli Bitkileri

Potentilla recta (Su parmakotu)

Potentilla recta

Potentilla recta: 09/06/2019; Altıoluk Yaylası; 1354 m.; yayla. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

20 cm ila 1 metre büyüyebilir. Gövde dik ila yükselicidir. Yapraklar parmaksıdır. Yaprakçıklar 5 ila 7 arası sayıda, dikdörtgensi ters yumurtamsı ila şeritsi mızraksı ya da zaman zaman kamamsı ters yumurtamsı, 1 ila 5 cm uzunluğunda ve 5 ila 25 mm genişliğinde, kenarları dişli, her iki yüzeyi de ülgerli, gri ya da yeşil renklidir. Ekçanak bölümleri şeritsi mızraksıdır. Çanak yapraklar üçgensi yumurtamsı ve 5 ila 8 mm uzunluğundadır. Taç yapraklar sarı renkli, ters yüreksi, 6 ila 10 mm uzunluğunda ve çanak yapraklardan daha uzundur. Kapçık grimsi kahverengidir. Genellikle vejetatif olarak yayılır. -29 dereceye kadar dayanıklıdır.

Gözlem bilgileri

Doğal olarak kuzey Afrika ve Avrasya’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Dere kenarı, yol kenarı ve çayırlarda görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Mayıs ve ağustos ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde su parmakotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince güçlü anlamına gelir. Cinsin bazı türlerinin güçlü tıbbi özelliklerine atıfta bulunur. Tür adı Latince dik anlamına gelir. Gövdenin dik yapısına işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Quinquefolium rectum luteum”dur.

Tıp

Bitkinin tamamı büzücüdür.

Fotoğrafları

Exit mobile version