Site icon Kocaeli Bitkileri

Potentilla micrantha (Cüce parmakotu)

Potentilla micrantha

Potentilla micrantha: 10/03/2023; Zübeyde Hanım Ormanı; 470 m.; ormanlık. © Hüseyin Doğan

Tanımı

10 cm büyüyebilir. Gövdesi ince, kısa ve yoğun tüylüdür. Taban yaprakları gövdeden daha uzun ve üç yaprakçıklıdır. Yaprakçıklar genişçe yumurtamsı ya da ters yumurtamsı, 10 ila 50 mm uzunluğunda, testere dişli, seyrekçe ülgerlidir. Çiçekler terminal, tek ya da 2 ila 3 çiçekten oluşan salkım halindedir. Yaprakların her iki yüzeyi de gri yeşil renkli ve düz kıllıdır. Çiçekler küçük, beyaz ya da nadiren soluk pembe taç yapraklıdır. Taç yapraklar 3 mm genişliğindedir. Çanak 7 ila 10 mm. çapındadır. Çanağın içi pancar renklidir. Kapçık tüysüzdür. Çiçeksiz iken Fragaria vesca ile karıştırılabilir.

Gözlem bilgileri

Doğal olarak batı Asya, kuzey Afrika ve Avrupa’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Ormanlık alanlar ve dere kenarlarında görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir. Mart ve temmuz ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde cüce parmakotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince güçlü anlamına gelir. Cinsin bazı türlerinin güçlü tıbbi özelliklerine atıfta bulunur. Tür adı Antik Yunanca küçük çiçekli anlamına gelir. Türün çiçek boyutunun cins içindeki ayırt ediciliğine işaret eder.

Fotoğrafları

Exit mobile version