Potentilla indica (Hint çileği)

derleyen:

Özet

Potentilla indica (Hint çileği) genelde yol kenarında görülen ve bahar sonundan yaz ortasına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Rosales

Gül takımı

Rosaceae

Gülgiller

Potentilla

Beşparmakotu

Tanımı

Potentilla indica (Hint çileği) sitolonları 25 ila 90 cm uzayabilen çok yıllık bir bitkidir. Bazı kaynaklarda Duchesnea indica olarak geçmektedir. Yaprak üç yaprakçıklı, 1 ila 4 cm uzunluğunda, 0,7 ila 2 cm genişliğinde, uçtaki yaprakçık yandaki yaprakçıklardan hafifçe daha büyük, her iki yüzeyi tüylü, alt yüzeyi damarlı, koyu yeşil renklidir. Tıpkı çilekte olduğu gibi sitolonları vasıtası ile yayılır ve koloniler oluşturur. Yaprak ve çiçek sapı yaslanıcı tüylüdür. Kulakçık mızraksı ve 3 ila 9 mm uzunluğundadır. Çiçekler sarı renkli ve 1 ila 2 cm çapındadır. Çanak yapraklar yumurtamsı sivri uçlu ve tüylüdür. Ekçanak bölümleri ters yumurtamsı, tüylü, çanak yapraklardan daha geniş, onlarla aynı uzunlukta ya da daha uzun ve ucu 3 ila 5 lobludur. 20 ila 25 arası sayıda ercik görülür. Meyve beyaz ya da kırmızı renkli çok sayıda kapçık kümesi halindedir ve her kapçık tek tohumludur.

Gözlem bilgileri

Doğal olarak Güney Asya’da yayılış gösterir ancak hem tıbbi hem de süs bitkisi değeri nedeniyle dünyanın ılıman iklimlerine yayılmıştır. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Bahçe, yol kenarı ve tahrip edilmiş arazilerde görülen bitki umumiyetle mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda Karamürsel ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adları

Dilimizde hint çileği, sabun çileği ve sahte çilek adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince güçlü anlamına gelir ve bu bağlamda cinsin bazı türlerinin güçlü tıbbi özelliklerine atıfta bulunmaktadır. Tür adı Latince Hindistan anlamına gelir ve açık bir şekilde türün tip yerine işaret etmektedir.

Gıda

Meyvelerin yenilebilir olduğuna dair raporlar mevcuttur ancak tadı gerçek çilek ile kıyaslanamaz ve neredeyse tatsızdır. Yapraklar pişirilerek yenilmektedir.

Tıp

Yaprakları lapa halinde çeşitli cilt rahatsızlıklarına uygulanır. Kanın pıhtılaşmasını engelleyici, antiseptik, temizleyici ve ateş düşürücüdür. Yılan ve haşere sokmalarına karşı yaprakları uygulanır. Çiçekleri demlendiğinde kan dolaşımı üzerinde faydalıdır.

Fotoğrafları


Yorumlar

  1. Caykara fotinos köyünde gördük bugün. Daha önce görmemiştik.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.