Potentilla argentea (Gümüş parmakotu)

derleyen:

Tanımı

8 ila 50 cm kadar büyüyebilir. Gövde tabana doğru kırmızı, dik, dallı ve tüylüdür. Yapraklar parmaksı, almaşlı dizilişli, tabandaki yapraklar uzun saplı, gövde yaprakları kısa saplı ya da sapsızdır. Yaprakçıklar genellikle beş adet, kamamsı ila ters yumurtamsı, 1 ila 3 cm uzunluğunda ve 5 ila 12 mm genişliğinde, alt yüzeyi kaba tüylü, üst yüzeyi seyrek havlı ve yeşil renklidir. Çiçek kurulu uçta salkım halindedir. Ekçanak bölümleri şeritsi dikdörtgensidir. Çanak yapraklar yumurtamsı mızraksı ve 2 ila 5 mm uzunluğundadır. Taç yapraklar sarı renkli, ters yüreksi, 3,5 ila 5 mm uzunluğunda ve genellikle çanak yapraklardan daha uzundur. 20 ercik görülür.

Gözlem bilgileri

Doğal olarak Avrupa ve Sibirya’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Kayalık yamaç ve alpin çayırlarda görülür. Kartepe ve Başiskele ilçelerinde gözlemlenmiştir. Haziran ve ağustos ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde gümüş parmakotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince güçlü anlamına gelir. Cinsin bazı türlerinin güçlü tıbbi özelliklerine atıfta bulunur. Tür adı Latince gümüş anlamına gelir. Türün yapraklarının arka yüzeyine işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Quinquefolium folio argenteo”dur.

Tıp

Çayı ishale karşı etkilidir. Güçlü bir antimikrobiyaldir.

Fotoğrafları