Site icon Kocaeli Bitkileri

Potamogeton nodosus (Düğmeli suotu)

Potamogeton nodosus

Potamogeton nodosus: 21/08/2020; Ballıkayalar; 70 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Potamogeton nodosus (Düğmeli suotu), bir metreyi aşan gövdesi ve yapraklarının uzun saplı olması ile karakteristik olan sucul bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Alismatales

Kurbağakaşığı takımı

Potamogetonaceae

Susümbülügiller

Potamogeton

Susümbülü

Tanımı

Potamogeton nodosus (Düğmeli suotu) 100 cm büyüyebilen bir bitkidir. Rizomlar sağlam, uzun sürünücü, iki ya da çok yıllık, çok dallı ve mekiksi turionlar üretir. Gövde tek yıllık ya da kısa süreli çok yıllık, ince, silindirik, en çok 2,5 metre uzunluğunda ve dalsız ya da seyrekçe dallıdır. Yapraklar şeritsi ila genişçe mızraksı, 15 cm uzunluğunda ve 4 cm genişliğindedir. Hem yüzen hem de batık yapraklar uzun saplıdır ve bu türün ayırt edici özelliğidir. Batık yapraklar evvela soluk yeşil iken kuruduklarında kahverengimsi yeşil renkli olurlar. Yüzücü yapraklar parlak yeşil renklidir. Yaprak sapı çoğunlukla yaprak ayasından daha uzun ve kahverengi-kırmızımsı renklidir.

Çiçek durumu 3 ila 6 cm uzunluğundadır ve suyun dışında 4 ila 15 cm uzunluğundaki sap üzerinde çok sayıda küçük çiçek taşır. Çiçek durumu sapı 4 ila 13 cm uzunluğundadır. Başaklar silindirik, 1,5 ila 5 cm uzunluğunda, 4 ila 10 mm genişliğinde ve 15 adede kadar bitişik çiçek halkası taşır. Çiçekler çok sayıdadır. Tepaller neredeyse daireseldir. Meyvecikler 3 ila 4 mm uzunluğunda, kahverengi ya da kırmızımsı-kahverengi ve ters ovaldir. Kulakçık 8 cm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak kuzey Amerika ve Avrasya’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Göl ve derelerde görülen bitki nisan ve ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır, deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda il genelinde yaygın olarak gözlemlenebilir.

Türkçe adı

Dilimizde düğmeli suotu ve boğumlu susümbülü adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca nehir komşusu anlamına gelir. Cinsin sucul karakterine işaret eder. Tür adı Latince budaklı anlamına gelir ve bu bağlamda türün gövde yapısına işaret eder. Özgün tanımda bu “caule nodoso” olarak belirtilmiştir.

Tarihi

Dioscorides 4-100: Potamogeton adını sulak alanlarda yetişmesi nedeniyle almıştır. Yaprakları pancar yapraklarına benzer, kalındır ve suyun üzerindedir. Kaşıntı ve yaralar için uygundur.

Fotoğrafları

Exit mobile version