Site icon Kocaeli Bitkileri

Potamogeton lucens (Tel susümbülü)

Potamogeton lucens

Potamogeton lucens: 22/06/2021; Sapanca Gölü; 42 m.; sulak alan. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Potamogeton lucens (Tel susümbülü), göl ve derelerde görülen ve bilhassa parlak yarı saydam yaprakları ile karakteristik olan sucul bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Alismatales

Kurbağakaşığı takımı

Potamogetonaceae

Susümbülügiller

Potamogeton

Susümbülü

Tanımı

Potamogeton lucens (Tel susümbülü) sürünücü rizomlu olan ve düz, yuvarlak, dallı gövdeleri genellikle 2,5 metre uzayabilen bir bitkidir. Yapraklar dikdörtgensi mızraksı ila ters yumurtamsı eliptik, kenarları sıklıkla dalgalı, 7,5 ila 20 cm uzunluğunda ve 2,5 ila 6,5 cm genişliğindedir. Bunlar soluk yeşil ya da sarımsı renkli, saydam ve belirgin damarlıdır. Yaprakların tamamı su altında, genellikle sarımsı yeşil renkli, sapsız ya da saplıdır. Yaprak sapı -varsa- 2 cm uzunluğundadır. Dallardaki yapraklar gövdedeki yapraklardan daha küçüktür. Kulakçık 7 cm uzunluğunda ve otsudur. Çiçek kurulu sapı 20 cm uzunluğunda ve tepeye doğru kalınlaşma eğilimindedir. Çiçek kurulu başak formunda ve 6 cm uzunluğundadır. Meyvecikler 2,5 ila 3,5 mm uzunluğunda ve ters oval ila yuvarlaktır.

Yetiştirilmesi kolay ve görünümü çekici olmasına rağmen nadiren süs bitkisi olarak değer görür. En kolay rizomlarından bölünerek çoğaltılır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak kuzey Afrika ve Avrasya’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Göl ve derelerde görülen bitki umumiyetle nisan ve temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır, deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ve Kartepe ilçelerinde gözlemlenebilir.

Türkçe adı

Dilimizde parlak su sümbülü ve tel susümbülü adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca nehir komşusu anlamına gelir ve dolayısıyla cinsin sucul karakterine işaret eder. Tür adı Latince parlak anlamına gelir ve bu bağlamda türün yaprak yapısına işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Potamogeton foliis angustis splendentibus”tur.

Fotoğrafları

Exit mobile version