Bitkiler › Kurbağakaşığı takımı › Susümbülügiller › Susümbülü › Parlak susümbülü
Sucul bitki, Asgari endişe (LC).
Rizomlu, düz ve yuvarlak, dallı gövdeler 2,5 metre uzayabilir. Yapraklar dikdörtgensi mızraksı ila ters yumurtamsı eliptik, kenarları sıklıkla dalgalı, 7,5 ila 20 cm uzunluğunda ve 2,5 ila 6,5 cm genişliğindedir. Bunlar soluk yeşil ya da sarımsı renkli, saydam ve belirgin damarlıdır. Yaprakların tamamı su altında, genellikle sarımsı yeşil renkli, sapsız ya da saplıdır. Yaprak sapı -varsa- 2 cm uzunluğundadır. Kulakçık 7 cm uzunluğunda ve otsudur. Çiçek kurulu sapı 20 cm uzunluğunda ve tepeye doğru kalınlaşma eğilimindedir. Çiçek kurulu başak formunda ve 6 cm uzunluğundadır. Meyvecikler 2,5 ila 3,5 mm uzunluğunda ve ters oval ila yuvarlaktır. Haziran, temmuz ve ağustos aylarında çiçek açar.
Bitki doğal olarak kuzey Afrika ve Avrasya’da yayılış gösterir. [Harita|Sinonimler|Herbaryum]
Göl ve derelerde görülür. İzmit ve Kartepe ilçelerinde gözlemlenmiştir.
Dilimizde Parlak su sümbülü ve Tel susümbülü adları ile bilinmektedir.
Nisan ve temmuz ayları arasında çiçek açar.
Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adı Antik Yunanca nehir komşusu anlamına gelir. Cinsin sucul karakterine işaret eder. Tür adı Latince parlak anlamına gelir. Türün yaprak yapısına işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Potamogeton foliis angustis splendentibus”tur.









Doğan, Hüseyin (2022). Potamogeton lucens (Tel susümbülü) - Kocaeli Bitkileri. Erişim adresi: https://kocaelibitkileri.com/potamogeton-lucens/ Erişim tarihi: 2 February 2023