Potamogeton crispus (Susümbülü)

Tanımı

1 metre büyüyebilir. Yapraklar şeritsi ya da dikdörtgensidir. Yapraklar su altında olup, sapsız, 25 ila 95 mm uzunluğunda ve 5 ila 12 mm genişliğindedir. Yapraklar parlak yeşil renkli, zeytin yeşili ya da özellikle sezon sonuna doğru kahverengi, kenarları testere dişlidir. Bu özelliği ile diğer Potamogeton türlerinden ayırt edilir. Yaprakların kenarları genellikle dalgalıdır ancak bu her zaman belirgin değildir. Çiçek kurulu suyun üzerinde ortaya çıkar ve kısa bir başak halindedir. Filizler meyvelerle birlikte gelişir ve çimlenir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrasya’da yayılış göstermektedir ancak günümüzde Amerika kıtasına da istilacı tür olarak girmiştir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Göl ve derelerde görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir. Nisan ve ağustos ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca nehir komşusu anlamına gelir. Cinsin sucul karakterine işaret eder. Tür adı ise Latince kıvırcık anlamına gelir. Türün yaprak yapısına işaret eder. Özgün tanımda bu “foliis crispis” olarak belirtilmiştir.

Türkçe adları

Dilimizde su sümbülü adı ile bilinmektedir.

Gıda

Genç yapraklar pişirilerek tüketilebilir.

Fotoğrafları
© Doğan, Hüseyin (2022). Kocaeli Bitkileri.

Görüşünüzü Yazın