Özet
Potamogeton crispus (Susümbülü), özellikle hayatta kalma becerileri gelişmiş olduğu için bazı bölgelerde istilacı tür olarak kabul edilen sucul bir bitkidir.
Hiyerarşi
Bitkiler
Kurbağakaşığı takımı
Susümbülügiller
Susümbülü
Tanımı
Potamogeton crispus (Susümbülü) 1 metre büyüyebilen bir bitkidir. Rizomlar tek, iki ya da çok yıllık, kısa, güçlü biçimde dallı, sıkıştırılmış ve düğümlerden köklenicidir. Gövde tek ya da kısmen çok yıllık, 1,5 metre uzunluğunda, dalsız ya da seyrekçe dallı, ipliksi ila sağlam yapılı, sıkıştırılmış ve hafifçe dört köşelidir. Turionlar değişken biçimlerde olup yaprak koltuklarında ve gövde uçlarında üretilir. Turionlar meyvelerle birlikte gelişerek çimlenmektedir, bu sayede yeni filizlenen bitkilerin kışı geçirebilmesini sağlar. Yapraklar şeritsi ya da dikdörtgensidir. Bunlar su altında olup, sapsız, 25 ila 95 mm uzunluğunda ve 5 ila 12 mm genişliğindedir. Yapraklar parlak yeşil renkli, zeytin yeşili ya da özellikle sezon sonuna doğru kahverengi, kenarları testere dişlidir. Bu özelliği ile diğer Potamogeton türlerinden ayırt edilmesi mümkündür.
Yaprakların kenarları genellikle dalgalıdır ancak bu her zaman belirgin değildir. Stipüller koltuklarda, dürülmüş ila tabanda kısaca bitişik, 5 ila 12 mm uzunluğunda, neredeyse üçgensi, narin ve yarı saydam, ucu kesik ya da girintilidir. Çiçek kurulu suyun üzerinde ortaya çıkar ve kısa bir başak halindedir. Çiçek durumu sapı 1,5 ila 7 cm uzunluğunda ve gövde ile aynı kalınlıktadır. Filizler meyvelerle birlikte gelişir ve çimlenir. Tepaller genişçe yumurtamsı ve yeşil renklidir. Meyvecikler tabanda birleşik, yumurtamsı, koyu zeytin ya da kahverengimsidir.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Avrasya’da yayılış göstermektedir ancak günümüzde Amerika kıtasında da istilacı tür olarak yayılış göstermektedir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Göl ve derelerde görülen bitki nisan ve ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır, deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ilçesinde gözlemlemek mümkündür.
Türkçe adı
Dilimizde su sümbülü adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca nehir komşusu anlamına gelir. Cinsin sucul karakterine işaret eder. Tür adı ise Latince kıvırcık anlamına gelir. Türün yaprak yapısına işaret eder. Özgün tanımda bu “foliis crispis” olarak belirtilmiştir.
Gıda
Genç yapraklar pişirilerek tüketilmektedir.
Bir yanıt yazın