Now Reading:

Portulaca grandiflora (İpek çiçeği)

Font Selector
Sans Serif
Serif
Font Size
A
A
You can change the font size of the content.
Share Page
20 Haziran 1829
için

Portulaca grandiflora (İpek çiçeği)

Portulaca grandiflora

Tanımı

Portulaca grandiflora (İpek çiçeği), Semizotugiller (Portulacaceae) ailesine bağlı Semizotu (Portulaca) cinsinden genellikle 30 cm kadar büyüyebilen tek ya da kısa süreli çok yıllık bir bitkidir. Kök liflidir. Gövdeler dallı ve yatık ya da yükselicidir. Yapraklar kalın ve etli, şeritsi ila mızraksı, sivri uçlu, 2,5 cm uzunluğunda, almaşlı dizilişli ya da küçük kümeler halindedir. Çiçekler 2,5 ila 3 cm çapında, beş taç yapraklı, kırmızı, turuncu, sarı, pembe ya da beyaz renklidir. Çiçeklerin tabanında 8 ila 14 adet involukral yaprak bulunur, bunlar gövde yapraklarına benzer ancak hafifçe daha iridirler. Çanak yapraklar 6 ila 8 mm uzunluğundadır. Taç yapraklar 5 ya da daha fazla, ters yumurtamsı ve yuvarlak uçludur. Ercik 40 ila 80 adettir. Tepecik 7 ila 9 dallıdır. Meyve oval bir kapsüldür. Tohumlar genişçe böbreksi ve gri renklidir.


Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak güney Amerika’da yayılış gösterir ancak süs bitkisi değeri nedeniyle yaygın olarak yetiştirilmektedir. Bahçe, tarla ve tahrip edilmiş arazilerde görülen bitki umumiyetle haziran ve temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 700 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Harita → Alt türler → Sinonimler → Herbaryum


Etimoloji

Cins adı Latince süt taşıyan anlamına gelir. Cinsin sütsü özsuyuna işaret eder. Türkçe adı olan semizotu Türkçe kökenlidir, muhtemelen bitkinin yaygın biçimde tüketilmesine işaret eder. Bu durumda otçul hayvanların bitkiyi tüketerek semiriyor olmaları daha muhtemeldir. Epitet Latince büyük çiçekli anlamına gelir. Türün cins özelinde çiçek boyutuna işaret eder. Özgün tanımda bu “corolla large, showy” olarak belirtilmiştir.


Gıda

Tadı acıdır ve tüketilmeye elverişli değildir. Bununla birlikte yaprak ve tohumların çiğ ya da pişirilerek tüketilebileceğine dair de raporlar vardır.


Tıp

Arındırıcıdır. Hepatit, siroz ve ağrı tedavisinde kullanılır. Yaprak ve gövde suyu yanık, egzama ile yılan ve haşere sokmalarına karşı uygulanır.


Portulaca grandiflora
Portulaca grandiflora
Portulaca grandiflora
İpek çiçeği
Portulaca grandiflora
Portulaca grandiflora

İpek çiçeği…

Portulaca grandiflora, Kocaeli’de özellikle mezarların üzerine dikilen oldukça yaygın bir süs bitkisidir.

Dilimizde ipek çiçeği ve kedi tırnağı adları ile bilinmektedir.

1

Quercus cerris (Saçlı meşe) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık biçimde görülen bir bitkidir.

3

Quercus coccifera (Kermes meşesi) Akdeniz ülkelerinde kültürel açıdan önemli olan ve binlerce yıldır kullanılan meşhur bir bitkidir.

5

Quercus robur (Saplı meşe) binlerce yıldır tıbbi ve gıda amaçlı olarak kullanılan, ayrıca peyzajlara dikilen meşhur bir bitkidir.

7

Quercus rubra (Kızıl meşe) özellikle yapraklarını güz mevsiminde aldıkları renkler nedeniyle yaygın biçimde peyzajlara dikilen bir bitkidir.

9

Quercus ilex (Pırnal meşesi) genelde düşük rakımlarda görülen ve bahar aylarında çiçek açan her dem yeşil bir meşe türüdür.

11

Quercus infectoria (Mazı meşesi) binlerce yıldır derileri işlemek ve boya elde etmek için kullanılan bir çalıdır.

13

Quercus frainetto (Macar meşesi) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık halde görülen bir bitkidir.

Derleyen

İzmitli, Kocaeli Üniversitesi'nde bitki tarihi üzerine çalışıyor.

Total 2156 content entries
Hakkında

Kocaeli’nde görülen bitkilerin klasik ve modern kaynaklara göre tıbbi, mutfak, ekonomik, vb. alanlardaki potansiyelinin ortaya konması amaçlanmış, ayrıca ilin bitki zenginliği fotoğraflarla desteklenerek ilgililer için bir kaynak oluşturulması gayesi güdülmüştür.