Site icon Kocaeli Bitkileri

Populus tremula (Titrek kavak)

Populus tremula

Populus tremula: 22/03/2023; Zübeyde Hanım Ormanı; 470 m.; ormanlık. © Hüseyin Doğan

Tanımı

30 metre büyüyebilir. Gövdenin çapı bir metreyi bulabilir. Kabuk yeşil ila gri renkli, parlak ve düzdür. Sürgün ve tomurcuklar kızıl kestane rengindedir. Uzun sürgünlerdeki yapraklar yumurtamsı, tabanda yüreksi, tepede sipsivri ve kenarları testere dişlidir. Kısa sürgünlerdeki yapraklar 3 ila 7 cm uzunluğunda ve 3 ila 7 cm genişliğinde, dairesel, tepede sivri ya da küt, tabanda yuvarlak ya da kamamsı ve kenarları dişlidir. Yaprak sapı 8 cm uzunluğunda ve çıplaktır. Yaprakların alt yüzeyi tüylüdür. İki yüzyıl yaşayabilir. Erkek ve dişi çiçekler ayrı ağaçlarda bulunur. Çiçekler yapraklardan önce açar. Meyveler mayıs ayında olgunlaşır.

Gözlem bilgileri

Doğal olarak Asya ve Avrupa’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Ormanlık alanlarda görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir. Mart ve nisan ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde titrek kavak adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince kavak anlamına gelir. Aynı kelime Latincede insan, halk, ulus anlamlarını da verir. Bu da olasılıkla ilk insanların ağaçlardan türediğine inanılması ile ilgilidir. Tür adı Latince titrek anlamına gelir. Yapraklarının küçük bir rüzgarda bile titremesine işaret eder. Plinius bitkiden “tremulo populis” adıyla bahsetmiştir, tam olarak titreyen kavak anlamını verir.

Gıda

Kabuğu kurutulup öğütülerek ekmek yapımında kullanılır.

Tıp

Kabuk ve yapraklar idrar söktürücü, balgam söktürücü ve uyarıcıdır. Mesane sorunlarında başvurulur. Kabuğu yatıştırıcı, iltihap giderici ve ateş düşürücüdür. Romatizma, ve adet ağrısının giderilmesi için kullanılır.

Fotoğrafları

Exit mobile version