Populus (Kavak)

Populus (Kavak) hakkında genel bilgiler.

Özet

Populus (Kavak) çok sayıda türü süs bitkisi olarak yetiştirilen ve genel anlamda kültürel önemi oldukça yüksek olan bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Malpighiales

Söğüt takımı

Salicaceae

Söğütgiller

Tanımı

Populus (Kavak) yaprak dökücü ağaçlardan oluşan bir cinstir. Gövde genellikle düz, kabuk karıklı ya da pürüzsüz ve sıklıkla bronz ya da gri renklidir. Terminal tomurcuk silindirik ya da köşeli, tomurcuk pulları birkaç adet ve uzunlukları farklıdır. Sitipüller küçük, dökülücü, yaprak sapı silindirik ya da yanal olarak sıkıştırılmıştır. Yapraklar almaşlı dizilişli, şeritsi ila baklavamsı yumurtamsı, düz, dişli ya da loblu, sıklıkla kısa ve uzun sürgünlerde iki biçimlidir. Çiçekler yapraklardan önce çıkmakta ve kedicikler sarkıktır. Bırahteler tepede loblu ya da kesikli, zarsı ve dökülücüdür. Erkek çiçekler 4 ila çok sayıda ercikli, iplikçikler kısa, serbest ve başçıklar soluk kırmızı renklidir. Dişi çiçeklerde yumurtalık tek bölümlü, boyuncuk 1 adet, kısa ya da uzun ve tepecikler 2 ila 4 adettir. Kapsül 2 ila 4 valflidir. Tohumlar birkaç adet ila çok sayıda ve küçüktür. Cins kuzey yarımküreye özgüdür ancak günümüzde güney yarımküreye de dağılmıştır. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Latince kavak anlamına gelir. Aynı kelime Latincede insan, halk, ulus anlamlarını da verir. Bu da olasılıkla ilk insanların ağaçlardan türediğine inanılması ile ilgilidir.

Tarihi

Herkül’ün ağacı olarak kabul edilir. Bitki cesareti simgeler. Söylenceye göre İsa’nın çarmıhı kavak ağacından yapılmıştır. Bu yüzden de ağaç utancından titremektedir. Kavak ağaçları rüzgar estiğinde yapraklarının çıkardığı ses ile bilinir ve mesela Populus tremula, titrek kavak olarak bilinir.

Kocaeli’ndeki türler

Populus alba

Populus alba

Ak kavak

Populus nigra

Populus nigra

Kara kavak

Populus tremula

Populus tremula

Titrek kavak

1

Quercus cerris (Saçlı meşe) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık biçimde görülen bir bitkidir.

3

Quercus coccifera (Kermes meşesi) Akdeniz ülkelerinde kültürel açıdan önemli olan ve binlerce yıldır kullanılan meşhur bir bitkidir.

5

Quercus robur (Saplı meşe) binlerce yıldır tıbbi ve gıda amaçlı olarak kullanılan, ayrıca peyzajlara dikilen meşhur bir bitkidir.

7

Quercus rubra (Kızıl meşe) özellikle yapraklarını güz mevsiminde aldıkları renkler nedeniyle yaygın biçimde peyzajlara dikilen bir bitkidir.

9

Quercus ilex (Pırnal meşesi) genelde düşük rakımlarda görülen ve bahar aylarında çiçek açan her dem yeşil bir meşe türüdür.

11

Quercus infectoria (Mazı meşesi) binlerce yıldır derileri işlemek ve boya elde etmek için kullanılan bir çalıdır.

13

Quercus frainetto (Macar meşesi) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık halde görülen bir bitkidir.

Derleyen

İzmitli, Kocaeli Üniversitesi'nde bitki tarihi üzerine çalışıyor.

Total 2156 content entries
Hakkında

Kocaeli’nde görülen bitkilerin klasik ve modern kaynaklara göre tıbbi, mutfak, ekonomik, vb. alanlardaki potansiyelinin ortaya konması amaçlanmış, ayrıca ilin bitki zenginliği fotoğraflarla desteklenerek ilgililer için bir kaynak oluşturulması gayesi güdülmüştür.