Site icon Kocaeli Bitkileri

Polypogon viridis (Tüylüce ot)

Polypogon viridis

Polypogon viridis; 30/05/2021; Bayındırlık; 108 m.; çayır. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

20 ila 100 cm büyüyebilir. Sitolonlar sayesinde yayılır. Sitolonlar ince, yayılıcı ve boğumlarından köklenirler. Gövde dirseksi yükselicidir. Yaprak ayası şeritsi, düz, 3 ila 12 cm uzunluğunda ve 2 ila 8 mm genişliğinde ve tepede sivri; dil 2 ila 5 mm uzunluğundadır. Bileşik salkım mızraksı ila dikdörtgensi, 5 ila 10 cm uzunluğundadır. Başakçık darca dikdörtgensi, 1,5 ila 2,5 mm uzunluğunda; dışkavuz darca eliptik dikdörtgensi ve 1 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Asya ve Avrupa’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Nemli bölgelerde görülür. İzmit ve Kandıra ilçelerinde gözlemlenmiştir. Nisan ve ağustos ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1300 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde tüylüceot adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca çok sakallı anlamına gelir. Cinsin çiçek kurulunun yapısına işaret eder. Cinsin yaygın adı olan hıtır, çam ağaçları için kullanılan bir kelimedir. Muhtemelen çam yapraklarının yeşil rengi ile bu cins arasında bağıntı kurulmuştur. Tür adı Latince yeşil anlamına gelir. Türün genel görünümüne işaret eder.

Fotoğrafları

Exit mobile version