Polypogon viridis (Tüylüce ot)

derleyen:

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.

Özet

Polypogon viridis (Tüylüce ot) genelde sulak alanların civarında görülen ve bahar ortasından yaz sonuna kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Poales

Buğday takımı

Poaceae

Buğdaygiller

Polypogon

Hıtır

Tanımı

Polypogon viridis (Tüylüce ot) genellikle 20 ila 100 cm büyüyebilen tek ya da çok yıllık bir bitkidir. Sitolonlar yok ya da varsa ince, yayılıcı ve düğümlerinden köklenmektedir. Saplar yatık yükselici ya da dirseksi yükselicidir. Yaprak ayası şeritsi, düz, 3 ila 12 cm uzunluğunda ve 2 ila 8 mm genişliğinde ve tepede sivri; dil 2 ila 5 mm uzunluğundadır. Bileşik salkım yuymurtamsı ya da dikdörtgensi, 5 ila 10 cm uzunluğundadır. Başakçık darca dikdörtgensi, 1,5 ila 2,5 mm uzunluğunda; dışkavuz darca eliptik dikdörtgensi ve 1 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrasya ve Afrika’da yayılış gösterir ancak günümüzde dünyanın büyük bölümüne dağılmıştır. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Nemli bölgelerde görülen bitki umumiyetle nisan ve ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1300 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ve Kandıra ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adları

Dilimizde tüylüceot adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca çok sakallı anlamına gelir. Cinsin çiçek kurulunun yapısına işaret eder. Cinsin yaygın adı olan hıtır, çam ağaçları için kullanılan bir kelimedir. Muhtemelen çam yapraklarının yeşil rengi ile bu cins arasında bağıntı kurulmuştur. Tür adı Latince yeşil anlamına gelir. Türün genel görünümüne işaret eder.

Fotoğrafları


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir