Site icon Kocaeli Bitkileri

Polypogon monspeliensis (Hıtır)

Polypogon monspeliensis

Polypogon monspeliensis: 08/06/2020; Zübeyde Hanım Ormanı; 470 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

6 ila 65 cm büyüyebilir. Gövde gevşek küme halinde ya da tek, pürüzsüz, çıplak, dik ya da tabandan yükselici ve 3 ila 5 arası boğumludur. Yaprak kılıfı çıplak, en üstteki zaman zaman şişkindir. Dil 2,5 ila 10 mm uzunluğunda, yaprak ayası 0,5 ila 15 cm uzunluğunda ve 0,5 ila 3 cm kalınlığında, silindirik ya da dikdörtgensi, zaman zaman loblu ve yeşilimsidir. Başakçıklar 2 ila 2,7 mm uzunluğundadır. İçkavuz 1 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Nemli bölgeler ve yamaçlarda görülür. Kartepe ve İzmit ilçelerinde gözlemlenmiştir. Nisan ve ağustos ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1200 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde hıtır adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca çok sakallı anlamına gelir. Cinsin çiçek kurulunun yapısına işaret eder. Cinsin yaygın adı olan hıtır, çam ağaçları için kullanılan bir kelimedir. Muhtemelen çam yapraklarının yeşil rengi ile bu cins arasında bağıntı kurulmuştur. Tür adı Latince Montpellier, Fransa anlamına gelir. Türün tip yerine işaret eder. Özgün tanımda bu “Habitat Monspelii” olarak belirtilmiştir.

Tıp

Külleri kalp çarpıntısı tedavisinde kullanılmıştır.

Fotoğrafları

Exit mobile version