Polypogon maritimus (Kum hıtırı)

derleyen:

Tanımı

2 ila 40 cm büyüyebilir. Gövde genellikle küme halinde, zaman zaman tek, dik ya da tabandan itibaren dirseksi yükselici, ince, tüysüz, pürüzsüz ve 3 ila 4 boğumludur. Yaprak kılıfı tüysüz ve pürüzsüz, genellikle en üstteki şişkin; dil 7 mm uzunluğunda; yaprak ayası 0,5 ila 9 cm uzunluğunda ve 0,5 ila 5 mm genişliğinde, şeritsi, sipsivri ve pürüzlüdür. Bileşik salkım 1 ila 7 cm uzunluğunda ve 0,5 ila 1,7 cm genişliğinde, dikdörtgensi, zaman zaman loblu, sıklıkla mor uçludur. Başakçık 2 ila 3 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Deniz kenarı ve kayalık yamaçlarda görülür. Kandıra ilçesinde gözlemlenmiştir. Mayıs ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 400 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde kum hıtırı adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca çok sakallı anlamına gelir. Cinsin çiçek kurulunun yapısına işaret eder. Cinsin yaygın adı olan hıtır, çam ağaçları için kullanılan bir kelimedir. Muhtemelen çam yapraklarının yeşil rengi ile bu cins arasında bağıntı kurulmuştur. Tür adı Latince deniz anlamına gelir. Türün habitat tercihine işaret eder.

Fotoğrafları