Polygonum (Madımak)

Özet

Polygonum (Madımak) genelde küme halinde bulunan ve gösterişsiz çiçeklere sahip bitkilerden oluşan bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Caryophyllales

Karanfil takımı

Polygonaceae

Madımakgiller

Tanımı

Polygonum (Madımak) tek ya da çok yıllık otlar ile çalımsılardan oluşan bir cinstir. Kök lifli ya da odunsudur. Gövde yatık ila dik ve çok dallıdır. Yapraklar gövdede, almaşlı dizilişli, saplı ya da sapsız ve genellikle 2 cm den daha kısadır. Okrea zarsı, beyaz ya da gümüşî, iki loblu, kağıtsı ve çıplaktır. Yaprak ayası şeritsi, mızraksı, eliptik, yumurtamsı ya da yuvarlak ve düz kenarlıdır. Çiçek durumu koltuklarda ya da koltuklarda ve terminal, başak benzeri ya da çiçekler tektir. Çiçek durumu sapı mevcut değildir. Çiçekler okrea başına 1 ila 7 adettir. Çiçek örtüsü beyaz ya da yeşilimsi ila pembe, çansı ila testimsi ve çıplaktır.

Tepal 5 adet ve taç ya da çanak yaprak benzeridir. Ercik 3 ila 8 adettir. Başçık beyazımsı, sarı, pembe ila mor ya da turuncu ve eliptik ila dikdörtgensidir. Kapçık sarı yeşil, kahverengi ya da siyah renkli, kanatsız, genellikle üç köşeli ve çıplaktır. Cins genel olarak kuzey yarımkürenin ılıman bölgelerinde yayılış göstermekle birlikte dünyanın büyük bölümüne dağılmıştır. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca çok boğumlu anlamına gelir. Cinsin çok sayıdaki eklemli yapısına işaret eder. Beri taraftan “çok tohumlu” anlamını da vermesi muhtemeldir. Cins tohum bakımından hayli üretkendir. Türkçe yaygın adı olan madımak, Ermenice (մատիտեղ) kökenlidir ve aynı şekilde Polygonum cinsinin genel adıdır.

Kocaeli’ndeki türler

Polygonum aviculare

Polygonum aviculare

Kuşekmeği

Polygonum arenarium

Polygonum arenarium

Yer madımağı