Polygonum equisetiforme (Urganotu)

derleyen:

Özet

Polygonum equisetiforme (Urganotu) genelde deniz kıyısında yetişen ve yaz başından güz başına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Caryophyllales

Karanfil takımı

Polygonaceae

Madımakgiller

Polygonum

Madımak

Tanımı

Polygonum equisetiforme (Urganotu) 30 cm ila 1 metre uzayabilen bir bitkidir. Gövde çok sayıda, dallı ve yatık ya da dik olabilir. Yapraklar dökülücü, dikdörtgensi ila şeritsidir. Bırahteler yapraklardan kısadır. Okrea alt bölümde kahverengimsidir. Çiçek örtüsü pembe ya da beyaz renklidir. Meyve parlaktır. Güneşli bölgeleri ve nemli ya da kuru toprakları tercih eder. Uygun koşullar altında yıl boyunca görülebilir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Deniz kenarı ve tahrip edilmiş arazilerde görülen bitki umumiyetle haziran ve eylül ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 100 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde urganotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca çok boğumlu anlamına gelir ve bu bağlamda cinsin çok sayıdaki eklemli yapısına işaret eder. Beri taraftan “çok tohumlu” anlamını da vermesi muhtemeldir. Cins tohum bakımından hayli üretkendir. Türkçe yaygın adı olan madımak, Ermenice (մատիտեղ) kökenlidir ve aynı şekilde Polygonum cinsinin genel adıdır. Tür adı Latince Equisetum gibi anlamına gelir ve açık bir şekilde gövdelerinin Equisetum (Atkuyruğu) cinsinin andırmasına işaret eder. Gövde yapısı özgün tanımda “caule suffruticose adscendente” olarak belirtilmiştir.

Gıda

Çaya tat vermesi için kullanılmaktadır. Ayrıca evcil otçul hayvanlar tarafından sevilerek tüketilmektedir.

Tıp

Antioksidan etkisine dair bulgular elde edilmiştir. Boğaz ağrısı, soğuk algınlığı ve öksürük tedavisinde kullanılmıştır.

Fotoğrafları