Site icon Kocaeli Bitkileri

Polygonum arenarium (Yer madımağı)

Polygonum arenarium

Polygonum arenarium; 24/09/2023; Bayındırlık; 108 m.; yol kenarı. © Hüseyin Doğan

Tanımı

Sürünücü ya da zayıfça yükselici ve tek yıllık bir bitkidir. Gövde ince, 3 mmden daha kalın değil, pürüz ya da biraz çizgilidir. Yapraklar eliptik, 1,5 cm uzunluğunda, 4 mm genişliğinde ve bırahtelerden daha uzundur. Çiçek durumu sıklıkla kısa, sıkışık, yanal dallarda ya da kısa sıkı dizilişli çiçeklerden mürekkep terminal başaklardadır. Çiçek örtüsü 2 mm uzunluğundadır. Fındıkçık, çiçek örtüsünü hafifçe aşar ve parlaktır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa ile Kafkasya arasındaki bölgede yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Yol kenarı, tahrip edilmiş araziler ve çayırlarda görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir. Eylül ve ekim ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adı

Dilimizde yer madımağı adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca çok boğumlu anlamına gelir. Cinsin çok sayıdaki eklemli yapısına işaret eder. Beri taraftan “çok tohumlu” anlamını da vermesi muhtemeldir. Cins tohum bakımından hayli üretkendir. Türkçe yaygın adı olan madımak, Ermenice (մատիտեղ) kökenlidir ve aynı şekilde Polygonum cinsinin genel adıdır. Tür adı Latince kumda anlamına gelir. Türün habitat tercihine işaret eder. Özgün tanımda bu “Crescit in arena mobili sterilissima” olarak belirtilmiştir.

Fotoğrafları

Exit mobile version