Site icon Kocaeli Bitkileri

Polygonatum orientale (Boğumluca)

Polygonatum orientale

Polygonatum orientale: 29/05/2019; Kuzuyayla; 1300 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Polygonatum orientale (Boğumluca) yüksek rakımlarda görülen ve bahar sonundan yaz ortasına kadar çiçek açan nadir bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asparagales

Kuşkonmaz takımı

Asparagaceae

Kuşkonmazgiller

Polygonatum

Mührüsüleyman

Tanımı

Polygonatum orientale (Boğumluca) genellikle 15 ila 65 cm büyüyebilen bir bitkidir. Gövde köşeli ve boyunca tüysüzdür. Yapraklar almaşlı dizilişli, genişçe ila darca yumurtamsı ya da eliptik, kısaca saplı ya da neredeyse sapsız 55 ila 110 mm uzunluğunda ve 20 ila 40 mm genişliğinde ve kısa havlıdır. Çiçek kurulu sapı 1 ila 3 arası çiçekli ve tüysüzdür. Çiçek örtüsü 8 ila 11 mm uzunluğunda ve 2 ila 3,5 mm genişliğindedir. Meyve mavimsi siyah renklidir ve 5 ila 10 mm çapındadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Türkiye, Kafkasya ve İran’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Ormanlık alanlar, çalılıklar ve kayalık bölgelerde görülen bitki umumiyetle mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 600 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda Kartepe ve Başiskele ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde doğu mührüsüleymanı ve boğumluca adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca çok dizli anlamına gelir ve bu bağlamda rizomların çok sayıda eklem bulundurmasına işaret eder. Cinsin dilimizdeki karşılığı olan mührüsüleyman tercüme ile elde edilmiş gibi gözükmektedir. Bitkilerin çiçek örtüsü bölümleri Davud yıldızına benzer. Diğer görüşe göre köklerde bu yıldıza benzeyen çöküntülerin varlığıdır. Sembol bazı Türk devletlerinin ve modern İsrail’in bayrağında görülür. Bizdeki bilinenin aksine, batıda bu sembol Süleyman peygambere izafe edilir. Tür adı Latince doğulu anlamına gelir ve açık bir şekilde türün, cins içinde dağılım bölgesine dikkat çekmektedir.

Tıp

Rizomları tedavi amaçlı kullanılmıştır.

Fotoğrafları

Exit mobile version