Polygonatum multiflorum

Mührüsüleyman


Anahtar kelimeler: Yenilebilir bitki, Tıbbi bitki, Zehirli bitki, Kozmetik.

Dolaşım

Bitkiler › Kuşkonmaz takımı › Kuşkonmazgiller › Mührüsüleyman › Mührüsüleyman

Dağılımı

Bitki doğal olarak Asya ve Avrupa’da yayılış gösterir.

Genel bilgiler

15 ila 90 cm cm büyüyebilir. Gövde tüysüz ve silindiriktir. Yapraklar genişçe yumurtamsı, genişçe eliptik ya da eliptik mızraksı, 5 ila 11 cm uzunluğunda ve 1 ila 4,5 cm genişliğinde, çıplak, sapsız ila kısa saplıdır. Çiçek kurulu sapı çıplak ve 3 ila 4 arası çiçek taşır. Çiçekler kokusuzdur. Çiçek örtüsü 17 ila 18 mm uzunluğunda ve yaklaşık 3 genişliğindedir. İplikçikler seyrekçe kısa havlıdır. Meyve mavimsi siyah renkli ve 7 ila 9 mm çapındadır. Mayıs, haziran ve temmuz aylarında çiçek açar.

Gözlem

Ormanlık alanlar ve çayırlarda görülür. Gölcük ve Başiskele ilçelerinden kayıt bildirilmiş ancak henüz gözlemlenememiştir.

Yaygın adları

Mührüsüleyman, Kurtpençesi.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca “çok dizli” anlamına gelir. Rizomların çok sayıda eklem bulundurmasına işaret eder. Cinsin dilimizdeki karşılığı olan “mührüsüleyman” tercüme ile elde edilmiş gibi gözükmektedir. Bitkilerin çiçek örtüsü bölümleri Davud yıldızına benzer. Sembol bazı Türk devletlerinin ve modern İsrail’in bayrağında görülür. Bizdeki bilinenin aksine, batıda bu sembol Süleyman peygambere izafe edilir. Tür adı Latince “çok çiçekli” anlamına gelir. Türün, cins içinde çiçek sayısının fazla olmasına işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Convallaria foliis alternis, pedunculis pendulis multifloris”tir.

Mutfak

Genç sürgünler ve kök pişirilerek tüketilebilir.

Geleneksel tıp

Lapa haline getirilerek morarma ve doku zedelenmelerine uygulanır. Kök büzücü, yatıştırıcı, kusturucu ve toniktir. Kaynatılarak mide iltihapları ve kronik dizanteri vakalarında kullanılır. Tüberküloz ve kadın şikayetleri dahil olmak üzere pulmoner problemlerin tedavisinde diğer şifalı otlarla birlikte kullanılır. Toz haline getirilmiş kök, morluklar ve iltihaplar üzerinde oldukça etkilidir.

Dioscorides: Yara iyileştiricidir. Yüz bölgesindeki lekeleri gidermek için kullanılır.

Dikkat

Biliyor musunuz?

Bitkiden elde edilen su kozmetikte kullanılır.

Literatür

Flora Pedemontana 1: 131. 1785. (L.) All.

Yorum yazın