Polygala monspeliaca (Mart sütotu)

derleyen:

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.

Özet

Polygala monspeliaca (Mart sütotu) genelde makilik alanlarda görülen ve bahar aylarında çiçek açan tek yıllık bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Fabales

Bakla takımı

Polygalaceae

Sütotugiller

Polygala

Sütotu

Tanımı

Polygala monspeliaca (Mart sütotu) genellikle 5 ila 30 cm büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir. Alt yapraklar şeritsi mızraksı ya da dikdörtgensi mızraksı; üst yapraklar şeritsi mızraksıdır ve bunlar 1 ila 2,5 cm uzunluğundadır. Gövde hafifçe dallı, dik, ince ve yaslanıcı tüylü olup tabanında yaprak rozeti vardır. Dış çanak yapraklar şeritsi, iç çanak yapraklar dikdörtgensi, uç ve tabana doğru daralmış, yeşil renkli ve paralel damarları vardır. Taç iç çanak yapraklardan daha kısadır. İplikçikler uzunluklarının yarısı kadar serbesttir. Kapsül sapsız ve ters yüreksidir. Tohumlar iki bölümlü kapsülün her bölümünde tek adettir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Yamaçlar, orman sınırı ve yol kenarında görülen bitki umumiyetle mart ve mayıs ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 500 metreye kadar olan rakımlarda Gebze ve Dilovası ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adları

Dilimizde mart sütotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca çok sütlü anlamına gelir ve bu bağlamda sığırlarda süt artışını sağlamasına işaret eder. İlk defa Dioscorides tarafından kullanılmıştır. Tür adı Latince Montpellier, Fransa anlamına gelir ve açık bir şekilde türün tip bölgesine dikkat çekmektedir.

Fotoğrafları


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir