Polycnemum majus (Koca selmo)

derleyen:

Polycnemum majus

Tanımı

Polycnemum majus (Koca selmo) genelikle 10 ila 30 cm büyüyebilen çıplak ve tek yıllık bir bitkidir. Gövdeler sürünücü ila diktir. Yapraklar yeşil ila mavimsi yeşil renkli, 10 ila 25 mm uzunluğunda, 0,5 ila 1 mm genişliğinde, tabanı saydam, zaman zaman kenarları sert kıllı ve ucu sertçe dikensidir. İkincil bırahte, çiçek örtüsünün üç katı uzunluktadır. İkincil bırahte çiçek örtüsünün 1 ila 2 katı uzunluktadır. Tohum 1,5 ila 2 mm uzunluğundadır.

Selmo ile ilgili bilgi → Polycnemum || Horozibiğigiller ile ilgili bilgi → Amaranthaceae


Gözlem bilgileri

Bitki Avrupa’dan Orta Asya’ya kadar olan bölgede yayılış gösterir ancak günümüzde Amerika kıtasına da dağılmıştır. Tahrip edilmiş arazilerde, çakıllı-taşlı alanlarda ve çorak yerlerde görülen bitki umumiyetle haziran ve temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 100 ila 300 metre arasındaki rakımlarda Karamürsel ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Harita → Sinonimler


Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca çok kollu anlamına gelir. Cinsin çok sayıda dal üretmesine ve sonuçta bir tekerleğin parmaklarını andırmasına işaret eder. Cins için önerilen Türkçe isim olan selmo, cinsin eski adı Selago ile yakındır. Tür adı Latince iri anlamına gelir ve bu bağlamda türün cins özelinde boyutuna işaret eder.


Polycnemum majus
Polycnemum majus
Koca selmo
Polycnemum majus

Koca selmo…

Polycnemum majus, genelde işlenmemiş arazilerde görülen ve yaz aylarında çiçek açan bir bitkidir.

Dilimizde koca selmo adı ile bilinmektedir.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.