Site icon Kocaeli Bitkileri

Polycarpon tetraphyllum (Kırkinciotu)

Polycarpon tetraphyllum

Polycarpon tetraphyllum: 04/07/2023; Kocaeli Kent Ormanı; 354 m.; çayır. © Hüseyin Doğan

Özet

Polycarpon tetraphyllum (Kırkinciotu) genelde işlenmemiş arazilerde görülen ve bahar başından yaz ortasına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Caryophyllales

Karanfil takımı

Caryophyllaceae

Karanfilgiller

Polycarpon

Kırkinciotu

Tanımı

Polycarpon tetraphyllum (Kırkinciotu) genellikle 15 cm büyüyebilen tek ya da kısa ömürlü çok yıllık bir bitkidir. Gövde ince, kısa ve çok dallıdır. Yapraklar genellikle 4 adet halkavi biçimde dizilişli, ters yumurtamsı ila kaşıksı, kısaca saplı ve tüysüzdür. Çiçek kurulu genellikle çok dallıdır. Çiçekler beyaz renkli, küçük, çok sayıda ve gövdelerin ucundadır. Çanak yapraklar yeşil renklidir ve 1,5 ila 2,3 mm uzunluğundadır. Taç yapraklar derin girintilidir. 3 ila 5 arası ercik görülür. Kulakçık yumurtamsıdır. Ercik 3 ya da 5 adettir. Kapsül yuvarlaktır. Tohumlar genellikle 0,5 mmden daha küçüktür.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa’da yayılış gösterir ancak günümüzde Amerika ve Avustralya kıtalarına da dağılmıştır. [HaritaAlt türler, Sinonimler, Herbaryum] Kayalık, tahrip edilmiş araziler ve yol kenarında görülen bitki umumiyetle mart ve temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda il genelinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde kırkinci otu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca çok meyveli anlamına gelir. Cinsin çok sayıda çiçek ve doğallıkla çok sayıda meyve üretmesine işaret eder. Türkçe adı olan kırkinciotu ile ilgili detaya ulaşamadık. Bitkiler tabana yatık bir haldedir ve yukarı bakan çok sayıda kapsül görülür. Zaten bilimsel adı da buna işaret eder. Kırk kelimesi ile poly, inci kelimesi ile de carpon karşılanmış olabilir. Tür adı Latince dört yapraklı anlamına gelir. Türün karakteristik biçimde halkavi dizilişli dört yaprağına işaret eder. Özgün tanımda bu “Mollugo foliis quaternis obovatis” olarak belirtilmiştir.

Fotoğrafları

Exit mobile version