Site icon Kocaeli Bitkileri

Polycarpon (Kırkinciotu)

Özet

Polycarpon (Kırkinciotu) genellikle küçük boylu, hasır oluşturan ve yayılıcı gövdeleri ile yer örtücü haline gelen bitkilerden oluşan bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Caryophyllales

Karanfil takımı

Caryophyllaceae

Karanfilgiller

Tanımı

Polycarpon (Kırkinciotu) tek ya da çok yıllık otlardan oluşan bir cinstir. Kazık kök incedir. Gövdeler yatık ila dik, dallı ve silindiriktir. Yapraklar karşılıklı ya da 4 adedi halkavi biçimde dizilidir. Çiçek durumu salkım halinde ve oldukça yoğundur. Çiçek sapı diktir. Çanak yapraklar serbest, beş adet, mızraksı ila eliptik ya da yumurtamsı ve yeşil renklidir. Taç yapraklar beş adet, beyaz renkli, ucu derin girintili ve çanak yapraklardan daha kısadır. Ercik 3 ya da 5 adettir. Yumurtalık tek bölümlü ve çok sayıda tohum taslağı iledir. Kapsül üç valfli, yumurtamsı ila küreseldir. Tohumlar birkaç adet ve kahverengidir. Cins Amerika, Avrasya ve Afrika kıtalarında yayılış gösterir ancak günümüzde dünyanın büyük bölümüne dağılmıştır. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca çok meyveli anlamına gelir ve bu bağlamda cinsin çok sayıda çiçek ve doğallıkla çok sayıda meyve üretmesine işaret eder. Türkçe adı olan kırkinciotu ile ilgili detaya ulaşamadık. Bitkiler tabana yatık bir haldedir ve yukarı bakan çok sayıda kapsül görülür. Zaten bilimsel adı da buna işaret eder. Kırk kelimesi ile poly, inci kelimesi ile de carpon karşılanmış olabilir.

Kocaeli’ndeki türler

Exit mobile version