Scorzonera laciniata (Parım)

derleyen:

Özet

Scorzonera laciniata (Parım) genelde ekili arazilerin civarında görülen ve bahar ortasından yaz başına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Scorzonera

Tekesakalı

Tanımı

Scorzonera laciniata (Parım) halihazırda bazı kaynaklarda Podospermum laciniatum olarak geçer. Genellikle 15 ila 30 cm büyüyebilen tek, iki ya da çok yıllık bir bitkidir. Ana gövde silindirik, çok gelişmemiş ve yaprak kalıntıları taç oluşturmaz. Gövde tüysüz ya da seyrek tüylüdür. Taban yaprakları 15 cm uzunluğunda, ters mızraksı ve derince lobludur. Gövde yaprakları daha kısa, kenarları düz ve 1 cm genişliğindedir. Birden fazla gövde görülür, bunların içi boştur. Gövde başına 1 ila 3 arası çiçek başı bulunur. Dış filariler 4 ila 8 mm uzunluğunda, yumurtamsı ila mızraksı; iç filariler 15 ila 23 mm uzunluğunda ve şeritsi mızraksıdır. Çiçekler sarı renkli; dilsi çiçekler, iç filarilerin 1,3 katı uzunluktadır. Kapçık 10 ila 15 mm uzunluğunda, belirgin çıkıntılı ve tüysüzdür.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasından Pakistan’a kadar olan bölgede yayılış gösterir ancak günümüzde Avustralya ve Amerika kıtalarında da doğallaşmıştır. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Tarlalar ve çayırlarda görülen bitki umumiyetle nisan ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ve Kandıra ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde parım, yakı otu ve yemlik adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince küçük yılan anlamına gelir ve bu bağlamda yılan ısırıklarına karşı kullanılmasına işaret eder. Cinsin Türkçe adı olan tekesakalı Tragopogon (Yemlik) cinsinin klasik adıdır. Tür adı Latince derin kesikli anlamına gelir. Yaprak yapısına işaret eder. Özgün tanımda bu “foliis linearibus dentatis” olarak belirtilmiştir.

Fotoğrafları