Site icon Kocaeli Bitkileri

Scorzonera cana (Teke sakalı)

Scorzonera cana

Scorzonera cana: 08/04/2019; Kocaeli Kent Ormanı; 354 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Scorzonera cana (Teke sakalı) genelde çayırlarda görülen ve bahar sonundan yaz sonuna kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Scorzonera

Tekesakalı

Tanımı

Scorzonera cana (Teke sakalı) halihazırda bazı kaynaklarda Podospermum canum olarak geçer. 5 ila 60 cm büyüyebilir. Tüysüz ya da havlı, kök gövdesi silindirik ve yaprak kalıntıları ile taç oluşturur. Taban yaprakları düz ila az teleksi, 3 ila 20 cm uzunluğunda, bölümler şeritsi ila şeritsi mızraksı, havlı ya da yünlü ila tüysüzdür. Gövde başına 1 ila 7 arası çiçek başı görülür. Çiçek başları 13 ila 30 mm uzunluğundadır. Dıştaki filariler 3 ila 6 mm uzunluğunda, mızraksı ila yumurtamsı mızraksı, içtekiler 8 ila 20 mm uzunluğunda ve mızraksıdır. Çiçekler sarı renkli ve iç filarilerin 1,5 katı uzunluğundadır. Kapçık 7 ila 10 mm uzunluğunda ve 1,5 mm genişliğinde, silindirik, belirgin çıkıntılı ve tüysüzdür. Sorguç tüyleri beyaz renklidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Ortadoğu, Kafkasya ve Avrupa’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Yamaçlar, orman açıklıkları ve çayırlarda görülen bitki umumiyetle mayıs ve ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 300 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda İzmit, Gebze ve Dilovası ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde tekesakalı, yakı otu, yemlik, dedesakalı ve karakök adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı İtalyanca küçük yılan anlamına gelir ve bu bağlamda yılan ısırıklarına karşı kullanılmasına işaret eder. Cinsin Türkçe adı olan tekesakalı Tragopogon (Yemlik) cinsinin klasik adıdır. Tür adı Antik Yunanca ağarmış anlamına gelir ve açık bir şekilde türün tüy durumuna dikkat çekmektedir.

Fotoğrafları

Exit mobile version