Site icon Kocaeli Bitkileri

Poa trivialis (Kaba salkımotu)

Poa trivialis

Poa trivialis: 06/05/2021; Bayındırlık; 108 m.; çayır. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

25 ila 90 cm büyüyebilir. Gevşek bir yığın halindedir. Gövde ince, silindirik ve pürüzlüdür. Poa annua’nın gövdesi pürüzsüzdür. Kısa sitolonlara sahiptir. Yapraklar geniştir ve yukarıya doğru gittikçe sivrileşir. Yaprak kılıfları pürüzlüdür ve en alttaki morumsudur. Yapraklar parlaktır. Dil sivri uçlu, 4 ila 10 mm uzunluğundadır. Poa annua’nın dili sivri ve gümüşî iken, Poa pratensis’in kısa ve küttür. Bileşik salkım yeşil renkli ve 15 cm uzunluğundadır. Başakçıklar yumurta biçimlidir. Bileşik salkım gevşek ve çok dallıdır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrasya’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Çayırlar, ormanlık alanlar ve sulak alanlarda görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir. Mayıs ve ağustos ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde kaba salkımotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca kuru ot ya da saman anlamına gelir. Cinse bağlı türlerin yaygın biçimde hayvan yemi olarak kullanılmasına işaret eder. Tür adı Latince yaygın anlamına gelir. Türün meralarda yaygın olarak görülmesine işaret eder.

Fotoğrafları

Exit mobile version