Poa bulbosa (Yumrulu salkım)

derleyen:

Tanımı

20 ila 60 cm büyüyebilir. Sıkı bir yığın halindedir. Sağlam, dayanıklı, agresif ve kalıcı bir türdür; kısa sürede baskın hale gelir. Gövde pürüzsüz, boş ve genellikle bir cm uzunluğunda soğan bölümlerine sahiptir. Gövde ve saplar diktir. Dil 1 ila 2 mm uzunluğunda ve sivri ila yuvarlak uçludur. Yapraklar dar ve 5 ila 15 cm uzunluğundadır. Çiçek kurulu 2,5 ila 7 cm uzunluğunda ve ovaldir. Başakçıklar 3,5 ila 5 mm uzunluğundadır. Dışkavuz yumurtamsıdır. Kısa ömürlüdür ve hayli kısa sürede kurur.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak kuzey Afrika ve Avrasya’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Stepler, yamaçlar, çayırlar, kayalık bölgeler ve makiliklerde görülür. Derince ilçesinde gözlemlenmiştir. Mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde yumrulu salkım ve yumrulu tavşan bıyığı adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca kuru ot ya da saman anlamına gelir. Cinse bağlı türlerin yaygın biçimde hayvan yemi olarak kullanılmasına işaret eder. Tür adı Latince yumrulu anlamına gelir. Taban kılıflarıın yumru biçimindeki yapısına işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Poa culmorum basi tuberosa”dır.

Fotoğrafları