Bitkiler › Karanfil takımı › Kardikenigiller › Karakına › Kurşun otu
Tıbbi bitki, Boya bitkisi, Avrupa-Sibirya elementi.
30 cm ila 1 metre büyüyebilir. Gövde dik ve çok dallıdır. Çiçekler erseliktir. Tüylü çanaktan salgıladığı bir sıvı ile böcekleri yakalayarak öldürür. Gövde dik ve dallıdır. Yapraklar parlak, kenarları dişli ya da pürüzsüz, orta ve alt yapraklar eliptik ya da ters yumurtamsı, üst yapraklar mızraksı ya da şeritsi, kulaksıdır. Çiçekler menekşe ila leylak pembe renkli ve sapsızdır. Çanak tüpsüdür. Taç mor ile gül rengi arasındadır. Güneşli bölgeleri ve kuru ya da nemli topraklı tercih eder. Meyve dikdörtgensi ila yumurtamsıdır.
Bitki doğal olarak Orta Asya ve Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [Harita|Sinonimler]
Yamaçlar, tarlalar ve tahrip edilmiş arazilerde görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir.
Dilimizde Kurşun otu, Diş otu, Döven otu, Kuduz otu, Sergil, Seçiler otu, Sıtma otu ve Karakına adları ile bilinmektedir.
Temmuz ve eylül ayları arasında çiçek açar.
Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adı Latince kurşun anlamına gelir. Cinsin geleneksel olarak kurşun zehirlenmesi vakalarında kullanılmasına işaret eder. Bitki ayrıca plumbum adı verilen bir göz kapaklarında oluşan lekelerin tedavisinde de kullanılmıştır. Cinsin Türkçe adı olan karakına ile Plumbago europaea’nın boyacılıkta kullanılıyor olmasına işaret ediliyor olsa gerek. Tür adı Latince Avrupa anlamına gelir. Türün yayılış alanına işaret eder. Özgün tanımda bu “ Habitat in Europa australi” olarak belirtilmiştir.
Kökleri kusturucu, diş ağrısı giderici, salya akıtıcı ve deriyi kabartıcıdır. Kökün çiğnenmesi salivasyonu arttırır ve bu da diş ağrısına iyi gelir. Antibakteriyal, antifungal, antikanser ve antimutajenik özellik gösterir.
Bitkinin tamamı boyacılıkta kullanılır.










Doğan, Hüseyin (2022). [page_title] - Kocaeli Bitkileri. Erişim adresi: [my_permalink] Erişim tarihi: [datetoday]
Bir Yorum Yazın