Platycladus orientalis (Doğu mazısı)

derleyen:

Tanımı

15 ila 25 metre kadar büyüyebilir. Gövde yarım metre çapa ulaşabilir. Yapraklar 2 ila 4 mm uzunluğunda ve parlak yeşil renklidir. Yapraklar kış aylarında bakırsı turuncu renge döner. Kozalak 1,5 ila 2,5 cm uzunluğunda, başlangıçta yeşil, zamanla kahverengidir. Tohumlar 4 ila 6 mm uzunluğundadır. Polenler mart ve nisan aylarında dağıtılır ve tohumlar ekim ayında olgunlaşır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak doğu ve kuzey Asya’da yayılış gösterir ancak peyzaj bitkisi değeri nedeniyle dünyanın büyük bölümünde görülür. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Park ve bahçelerde görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir. Kozalaklar mayıs ve nisan ayları arasında olgunlaşır. Deniz seviyesinden 600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adı

Dilimizde doğu mazısı adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca geniş dallı anlamına gelir. Cinsin dal yapısının ayırt ediciliğine işaret eder. Tür adı Latince doğulu anlamına gelir. Tür ilk olarak Thuja cinsi içinde tanımlanmıştır ve doğallıkla Thuja occidenatalis türüne göre coğrafi durumuna işaret eder.

Gıda

Tohumlar pişirilerek tüketilebilir.

Tıp

Yapraklar antibakteriyel, ateş düşürücü, öksürük giderici, büzücü, idrar söktürücü, adet akışı teşvik edici, yumuşatıcı, balgam söktürücü, ateş düşürücü, hemostatik, soğutucu ve mide ağrısı gidericidir. Dahili olarak öksürük, kanamalar, aşırı adet kanaması, bronşit, astım, deri enfeksiyonları, kabakulak, bakteriyel dizanteri, artritik ağrı ve erken kellik tedavisinde kullanılmaktadır. Tohumlar iştah açıcı, müshil ve yatıştırıcıdır. Dahili olarak yaşlılarda çarpıntı, uykusuzluk, sinir bozuklukları ve kabızlık tedavisinde kullanılmaktadır. Kök kabuğu yanık tedavisinde kullanılır. Dallar öksürük, soğuk algınlığı, dizanteri, romatizma ve paraziter deri hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktaydı.

Dikkat

Fotoğrafları