Bitkiler › Çınar takımı › Çınargiller › Çınar › Londra çınarı
Bazı kaynaklarda Platanus × acerifolia adı ile geçmektedir. 20 ila 30 metre büyüyebilir. Gövde çapı 3 metreye ulaşabilir. Kabuk genellikle soluk gri yeşil, pürüzsüz ve tabaka halinde dökülücü ya da kahverengi ve tabaka halinde dökülücü değildir. Yapraklar kalın ve sert yüzeyli, geniş, elsi biçimde loblu, yüzeysel olarak Acer (akçaağaç) benzeri, 10 ila 20 cm uzunluğunda ve 12 ila 25 cm genişliğindedir ve yaprak sapı 3 ila 10 cm uzunluğundadır. Popüler bir peyzaj bitkisidir.
Platanus orientalis ve Platanus occidentalis‘in melezidir. [Sinonimler|Herbaryum]
Park, bahçe ve yol kenarında görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir.
Dilimizde Melez çınar ve Londra çınarı adları ile bilinmektedir.
Mayıs ve haziran ayları arasında çiçek açar.
Deniz seviyesinden 800 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adı Antik Yunanca geniş anlamına gelir. Ağacın geniş dallanmasına işaret eder. Dilimizdeki çınar kelimesi Sanskritçe cinar (चिनार) kelimesinden gelmektedir. Tür adı Latince İspanya anlamına gelir. Türün tip yerine işaret eder.
Yan yana dikilen Platanus orientalis ve Platanus occidentalis‘in melezidir. Aiton’un “İspanyol çınarı” notuna göre ilk defa İspanya’da tespit edilmiştir. İlk tespit edilen yerin Londra olduğu da diğer bir görüştür ve ülkemizde “Londra çınarı” olarak bilinir. Melez olmasına rağmen tohumlarından üreyebilme potansiyeline sahiptir.






Görüşünüzü Yazın