Özet
Platanus (Çınar) doğadan genelde sulak alanların civarında görülmelerine karşın yaygın olarak peyzaj alanlarına dikilen bir cinstir.
Hiyerarşi
Tanımı
Platanus (Çınar) genellikle yaprak dökücü olan ve 30 ila 50 metre boylanabilen ağaçlardan oluşan bir cinstir. Sürgünler, yapraklar ve çiçek durumu en azından erken dönemde tüylüdür. Yapraklar elsi loblu ve almaşlı dizilişlidir. Çiçekler tek evcikli ve sarkık küresel bir baş halindedir. Erkek çiçekler 3 ila 6 adet çanak ile taç yapraklı olmakla birlikte taç yapraklar neredeyse körelmiştir. Ercikler çanak yapraklarla aynı sayıda, onlarla karşılıklı dizilişlidir ve minik çiçek örtüsünü oldukça aşmaktadırlar. Dişi çiçekler 3 ya da 4 adet çanak yapraklıdır ve taç yaprak mevcut değildir. Pistiller 3 ila 9 adet, tohum taslağı 1 ya da 2 adet, sarkık, tepecik tek adet, koyu kırmızı, uzatılmış ve belirgindir. Cins kuzey yarımküreye özgüdür. [Harita, Sinonimler, Türler]
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca geniş anlamına gelir ve bu bağlamda ağacın geniş dallanmasına işaret eder. Dilimizdeki çınar kelimesi Sanskritçe cinar (चिनार) kelimesinden gelmektedir.
Tarihi
Çınar ağacı, Zeus ile Europa’nın birleştiği ağaç olarak kabul edilir ve bu nedenle kutsal addedilirdi. İzmit ilçesinin sembolüdür ve yürüyüş yolu boyunca asırlık örnekleri görülür. Bu örneklerin İzmit mutasarrıfı Selim Sırrı Paşa tarafından diktirildiği bilinmektedir. Antikçağda felsefe dersleri çınar ağacının altında verilirdi. Bunun yanında askerlerin giydiği kamuflaj giysisi tasarlanırken çınar ağacının gövdesinden ilham alınmıştır. Bitki zekayı simgeler.