![Kankesen otu](https://kocaelibitkileri.com/wp-content/uploads/1831/04/Plantago-weldenii-flower-scaled.jpg)
Tanımı
![](https://kocaelibitkileri.com/wp-content/uploads/2024/10/tanim-png.webp)
Plantago weldenii (Kankesen otu) genellikle 3 ila 15 cm büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir. Yapraklar tabanda rozet oluşturmaktadır. Bunlar şeritsi ila şeritsi mızraksı, 1 ila 9 cm uzunluğunda, 0,8 ila 3 mm genişliğinde, düz ya da düzensiz dişli kenarlı ve çıplak ila seyrek biçimde havlıdır. Sıkapa tek ya da birkaç adettir. Dik, yapraklardan daha uzun ya da daha kısa ve yoğun biçimde yaslanıcı havlıdır. Başak silindirik, 1 ila 5,5 cm uzunluğunda, 3,5 ila 5 mm genişliğinde ve sıkıdır. Bırahteler yumurtamsı, 2 ila 3 mm uzunluğunda, sipsivri uçlu, kalın, geniş, yeşil omurgalı ve çıplaktır.
Çanak yapraklar serbest ve farklı uzunluktadır. Öndekiler yumurtamsı eliptik, 2 ila 3 mm uzunluğunda, geniş, yeşil omurgalı, dar, kuruzarsı ve kirpikli kenarlı; arkadakiler katlı dışbükey, geniş, kuruzarsı, kirpikli kenarlı, 2,5 ila 3,5 mm uzunluğunda, omurga yeşil, belirgin, geniş, kuruzarsı ve kirpikli kanatlıdır. Taç 2 mm çapındadır. Tüp 2 ila 3 mm uzunluğunda, havlı, lobları genişçe mızraksı, sipsivri uçlu ve merkezinde kahverengi şeritlidir. Kapsül yumurtamsı, 1,5 ila 2 mm uzunluğunda ve 3 bölümlüdür. Tohumlar kapsül başına 3 ila 6 adet, 1 mm uzunluğunda ve elipsoittir.
Sinirotu ile ilgili bilgi → Plantago || Sinirotugiller ile ilgili bilgi → Plantaginaceae
Gözlem bilgileri
![](https://kocaelibitkileri.com/wp-content/uploads/2024/10/gozlem-1024x798.webp)
Bitki doğal olarak Batı Asya ve Akdeniz havzasında yayılış gösterir. Deniz kenarı, kayalık yamaçlar ve tahrip edilmiş arazilerde görülen bitki umumiyetle şubat ve temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 800 metreye kadar olan rakımlarda Kandıra ilçesinde gözlemlemek mümkündür.
Etimoloji
![](https://kocaelibitkileri.com/wp-content/uploads/2024/10/etimoloji-png.webp)
Cins adı Latince ayak tabanı anlamına gelir. Cinsin yapraklarının (genelde) yere yatık olmasına işaret eder. Ayrıca bu yapraklar zamanla ayak izini andırır. Yine ayrıca cinsin ayağın altına konulduğunda yorgunluğu gidereceğine inanılırdı. Tür 16 Haziran 1780 – 7 Ağustos 1853 tarihleri arasında yaşamış Avusturyalı subay Franz Ludwig von Welden’e adanmıştır.
![Plantago weldenii](https://kocaelibitkileri.com/wp-content/uploads/1831/04/Plantago-weldenii-leaf-scaled.jpg)
![Plantago weldenii](https://kocaelibitkileri.com/wp-content/uploads/1831/04/Plantago-weldenii-habitus-scaled.jpg)
![Plantago weldenii](https://kocaelibitkileri.com/wp-content/uploads/1831/04/Plantago-weldenii-general-scaled.jpg)
![Kankesen otu](https://kocaelibitkileri.com/wp-content/uploads/1831/04/Plantago-weldenii-fruit-scaled.jpg)
![Kankesen otu](https://kocaelibitkileri.com/wp-content/uploads/1831/04/Plantago-weldenii-flower-scaled.jpg)
Kankesen otu…
Plantago weldenii, genelde deniz kenarında görülen ve kış sonundan yaz ortasına kadar çiçek açan tek yıllık bir bitkidir.
Dilimizde kankesenotu ve çığnak adları ile bilinmektedir.
Bir yanıt yazın