Özet
Plantago (Sinirotu) bazı türleri binlerce yıldır tıbbi ve gıda amaçlı kullanılan kalabalık ve kozmopolit bir cinstir.
Hiyerarşi
Tanımı
Plantago (Sinirotu) tek, iki ya da çok yıllık otlar ile nadiren çalılardan oluşan bir cinstir. Yapraklar ya almaşlı dizilişli olarak tabanda rozet halinde ya da karşılıklı dizilişli ve yaprak ayası yumurtamsı, eliptik, dikdörtgensi, mızraksı, şeritsi ya da bizsi, kenarları düz, kıvrık ya da dişlidir. Çiçek durumu rozetten ya da gövdenin yaprak koltuklarından çıkmakta olup başak, top baş halinde ya da nadiren çiçeklidir. Taç tabaksı ya da tüpsü, kalıcı, tüpü silindirik ya da boğazda daraltılmış, çanak ile eşit uzunlukta ya da hafifçe daha uzun ve aya dört parçalıdır.
Ercikler 1, 2 ya da 4 adet, başçıklar yumurtamsı, neredeyse dairesel, elipsoit ya da dikdörtgensidir. Yumurtalık iki bölümlü ve bölüm başına tek ila çok sayıda tohum taslaklıdır. Meyve kapsül ya da fındıkçık formunda ve tek ila çok sayıda tohumludur. Tohum kabuğu ıslandığında musilajlıdır. Cins dünyanın büyük bölümünde yayılış gösterir. Cinse bağlı bazı türlerin yaprakları haşlanarak, tohumları ise pişirilerek tüketilmiştir. Cinse bağlı Plantago ovata (karnıyarıkotu) hayli yaygın olarak kullanılan bir tıbbi bitkidir. Cins büzücü, panzehir, mikrop kırıcı, iltihap giderici, idrar söktürücü ve kan durdurucu özellikleri nedeniyle kullanılır. [Harita, Sinonimler, Türler]
Etimoloji
Cins adı Latince ayak tabanı anlamına gelir. Cinsin yapraklarının (genelde) yere yatık olmasına işaret eder. Ayrıca bu yapraklar zamanla ayak izini andırır. Yine ayrıca cinsin ayağın altına konulduğunda yorgunluğu gidereceğine inanılırdı.
Kocaeli’ndeki türler
Ateşyaprağı
Sinirsek
Damarlıca
Sinirotu