Bitkiler › Ballıbaba takımı › Sinirotugiller › Sinirotu › Sinir otu
Tıbbi bitki, Yenilebilir bitki.
10 ila 50 cm büyüyebilir. 30 cm çapında rozet oluşturur. Yapraklar oval şekilli, 5 ila 20 cm uzunluğunda, 4 ila 9 cm genişliğinde, kenarları pürüzsüz, 5 ila 9 arası belirgin damarlıdır. Sıkapa 3 ila 30 cm uzunluğundadır. Başak darca silindirik ve 4 ila 40 cm uzunluğundadır. Çok küçük, oval biçimli ve tadı acı olan 20.000 tohum üretebilir. Tohumlar temmuz ve ekim arası olgunlaşır. Çiçekler erseliktir.
Bitki doğal olarak Avrasya’da yayılış gösterir. [Harita|Sinonimler|Herbaryum]
Dere kenarı, yol kenarı, tahrip edilmiş araziler ve tarlalarda görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir.
Dilimizde Sinirli ot, Balazağva, Damarlıot, Damarotu, Kırksinirotu ve Sinirotu adları ile bilinmektedir.
Haziran ve ağustos ayları arasında çiçek açar.
Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adı Latince ayak tabanı anlamına gelir. Cinsin yapraklarının (genelde) yere yatık olmasına işaret eder. Ayrıca bu yapraklar zamanla ayak izini andırır. Yine ayrıca cinsin ayağın altına konulduğunda yorgunluğu gidereceğine inanılırdı. Tür adı Latince büyük anlamına gelir. Türün cins özelinde boyutuna işaret eder.
Yaprakları salata olarak tüketilir. Genç yapraklar çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir.
Yapraklarından yapılan lapa, sokulma ve yaralanmalara karşı enfeksiyonu önleyerek iyileşme sürecini hızlandırır. Çayı, ishal tedavisinde etkilidir. Kalsyium, A, C ve K vitaminleri bakımından zengindir. Aşırı tüketimi kan basıncını düşürür ve ishale neden olur. Bağırsak tıkanıklığı ve abdominal rahatsızlığı olanlar tüketmemelidir. Antidot, astrenjan, yatıştırıcı, depuratif, idrar söktürücü, öksürük giderici, balgam söktürücü, kanamayı durdurucu, laksatif, oftalmik ve kurt düşürücüdür. Kanama için güvenli ve etkili bir tedavidir, kan dolaşımını hızlı bir şekilde durdurur ve hasar görmüş dokunun onarımını teşvik eder. Dahili olarak ishal, gastrit, peptik ülser, irritabl bağırsak sendromu, hemoraji, hemoroid, sistit, bronşit, katar, sinüzit, astım ve saman nezlesi gibi şikayetlerin tedavisinde kullanılır. Haricen deri iltihapları, habis ülserler, kesikler ve sokmaların tedavisinde kullanılır. Isıtılmış yapraklar yaralar ve şişkinlikler için ıslak bir sargı olarak kullanılır. Tohumlar parazit solucanların tedavisinde kullanılır. Bitkiden elde edilen damıtılmış su mükemmel bir göz losyonu oluşturur. Yaprakları karın ağrısı, kaşıntı, eldeki mantar hastalığı, böbrek ve bağırsak bozuklukları, yaralanmalar, çıban, öksürük ve soğuk algınlığı tedavisinde kullanılır. Astım, kanser, diyabet tedavisinde kullanılır. Equisetum telmateia üst bölümleri; Malus sylvestris yaprakları; Plantago major yaprakları; Tilia tomentosa çiçek ve brahteleri demlenerek bal ile birlikte içilerek rahim bozuklukları ve çocukların yatak ıslatmaları vakalarında kullanılır. Plantago major yaprakları; Urtica dioica yaprakları ve Mentha longifolia subsp. typhoides yaprakları kaynatıldığında damar tıkanıklığına iyi gelir. Plantago major yaprakları ve Urtica dioica yaprakları kaynatıldığında kabızlık tedavisinde etkilidir. Plantago major yaprakları; Malus sylvestris meyveleri; Cydonia oblonga meyveleri ve Urtica dioica yaprakları demlendiğinde astım, bronşit ve öksürük tedavisinde etkilidir.
Yüksek dozda alınması kan basıncının düşmesine ve ishale neden olabilir.






Görüşünüzü Yazın